HIPS DON‘T LIE

Danas počinje suđenje Shakiri, očekuje se 100 svjedoka: ‘Nisam kriva, pa ja onda nisam ni živjela u Španjolskoj!‘

Španjolske vlasti sudski su gonile druge poznate osobe zbog utaje poreza, uključujući nogometaše poput Cristiana Ronalda i Lionela Messija

Shakira

 Cristina Quicler/Afp

Kolumbijskoj pjevačici Shakiri, u ponedjeljak u Barceloni, započinje suđenje zbog optužbi da nije platila 14,5 milijuna eura španjolskog poreza na dohodak između 2012. i 2014. godine.

Pjevačica poznata po hitu ‘Hips Don‘t Lie‘, najavila je ranije kako će se boriti protiv, kako je rekla, lažnih optužbi.

Shakira tvrdi kako je platila ono što je porezna uprava rekla da duguje prije nego što je podnijela tužbu i inzistira na tome da nije živjela u Španjolskoj tijekom tog razdoblja, jer ju je, kako navodi, njezin posao doveo do "nomadskog života".

Odbila je ponudu tužiteljstva za nagodbu da zatvori slučaj i očekuje se da će svjedočiti u ponedjeljak na prvom od 12 ročišta zakazanih do 14. prosinca.

image

Shakira

Cristina Quicler/Afp

Tužiteljstvo za Shakiru traži kaznu do osam godina zatvora i povrat poreza koji navodno duguje.

U optužnici se navodi kako je Shakira boravila u Španjolskoj više od polovice svake godine u inkrimiranom razdoblju. Ističe se i da joj je nekretnina u Barceloni, koju je kupila u svibnju 2012., služila kao obiteljska kuća.

Shakira (46) živjela je s bivšom nogometnom zvijezdom Barcelone i Španjolske Gerardom Piqueom 11 godina i par ima dvoje djece. Pjevačica, čije je puno ime Shakira Isabel Mebarak Ripoll, preselila se u Miami nakon razvoda.

Shakiri će suditi sudac Jose Manuel del Amo Sanchez, a tijekom postupka saslušat će se više od 100 iskaza.

Španjolske vlasti sudski su gonile druge poznate osobe zbog utaje poreza, uključujući nogometaše poput Portugalca Cristiana Ronalda, Argentinca Lionela Messija i brazilsko-španjolskog igrača Diega Coste. U sva tri slučaja, nogometaši su se nagodili i platiti velike novčane kazne.

Međutim, španjolski Vrhovni sud prošlog je mjeseca potvrdio oslobađajuću presudu treneru Bayer Leverkusena Xabiju Alonsu, a koji je također bio optužen za poreznu utaju. Alonso je odbio nagodbu i na kraju je pobijedio na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:37