MEĐUNARODNA AFERA

Španjolski premijer: 'Obamina objašnjenja su me zadovoljila'

Obama bi u petak u govoru u ministarstvu pravosuđa trebao objaviti rezultate preispitivanja praksi prisluškivanja
 AP

WASHINGTON - Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u ponedjeljak za posjeta predsjedniku SAD-a Baracku Obami da je španjolska vlada dobila zadovoljavajuće odgovore na pitanja o razmjerima i ciljevima prisluškivanja koje su provodile obavještajne službe SAD-a.

Prošle su godine izvješća da su Sjedinjene Države prisluškivale telefon njemačke kancelarke Angele Merkel i špijunirale čelnike i građane nekih od najbližih saveznika SAD-a, poput Njemačke, Španjolske i Francuske, izazvala oštre kritike u Europi.

Obama bi u petak u govoru u ministarstvu pravosuđa trebao objaviti rezultate preispitivanja praksi prisluškivanja a očekuje se da će uvesti veća ograničenja u špijuniranju stranih čelnika.

SVI PRISLUŠKUJU ANGELU MERKEL Na krovu veleposlanstva Britanci instalirali opremu za nadzor

Prilikom sastanka s Obamom u Ovalnom uredu Bijele kuće, Rajoy je novinarima rekao da je glede špijuniranja, koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija SAD-a (NSA), bio u kontaktu s diplomatima SAD-a u Španjolskoj i s vladom SAD-a "na drugim razinama" te zaključio da su "objašnjenja bila zadovoljavajuća".

"Sve dok nema novih razvoja, nemam ništa za dodati onome što sam ranije rekao", izjavio je Rajoy.

Obama se prošlog tjedna sastao s nekoliko zastupnika kongresa SAD-a i dužnosnicima obavještajnih agencija SAD-a kako bi utvrdili reforme obavještajnog sustava SAD-a.

Obamini potezi izravan su rezultat skandala koji je izazvao Edward Snowden razotkrivši tajne špijunske programe agencije NSA čiji je bio suradnik.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao da će Obama vjerojatno ponuditi mješavinu reformi koje bi određivale neka djelovanja koja bi on odobravao i neka koja bi trebala odobrenje Kongresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:25