KOSOVSKI PREMIJER

FOTO Hashim Thaci nakon razgovora s Milanovićem: 'Srbija nema ni moralno ni političko ni zakonsko pravo rješavati pitanja Kosova'

ZAGREB - Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je u utorak u Zagrebu , uoči sutrašnjeg sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem u Bruxellesu, da Srbija nema ni moralno ni političko ni zakonsko pravo rješavati pitanja Kosova.

"Što se tiče srpskog plana za rješavanje kosovskog pitanja, Srbija nema više ni moralno ni političko ni tehničko ni zakonsko pravo da rješava kosovsko pitanje. Plan mora biti sveeuropski jer se jedino na taj način može riješiti ovo pitanje", rekao je Thaci na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem odgovarajući na pitanje novinara jer li spreman razmatrati bilo kakav plan o budućnosti Kosova koji dolazi iz Beograda.

"Status Kosova je proglašenjem neovisnosti jednom zauvijek riješen", istaknuo je.

Thaci je najavio da će s Dačićem u srijedu u Bruxellesu razgovarati o provođenju sporazuma između Beograda i Prištine postignutih u posljednje dvije godine te da neće biti riječi o statusu Kosova.

Također je naglasio da Beograd mora odustati od paralelnih struktura sigurnosti koje je uspostavio na Kosovu, kao ostatka politike Slobodana Miloševića, te da se hitno mora doznati sudbina 1.800 nestalih Albanaca s Kosova.

"Srbija se mora pobrinuti da saznamo gdje su te nestale osobe", rekao je Thaci koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Milanović je na konferenciji za novinare nakon sastanka s kosovskim kolegom rekao kako Hrvatska pruža punu potporu dijalogu Prištine i Beograda i da je spremna pomoći kao objektivni posrednik ako uživa povjerenje jedne i druge strane, ali da se neće nametati.

Također je rekao kako vjeruje da će vlada u Beogradu biti razumna i pragmatična u razgovorima s Prištinom.

"Ja vjerujem da će vlada u Beogradu, koja je demokratski dobila izbore i nemamo je ni prava niti ima smisla je osporavati, to su naši partneri, da će biti razumni i pragmatični u tim razgovorima i da će vagati svaku riječ koju kažu jer riječi su katkad kao malj: bole i udaraju i teško se vratiti natrag, a previše toga ružnog je rečeno i još ružnije učinjeno", kazao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:43