SLAVNI DJ NA BAČVICAMA

Paul Oakenfold: Hrvatska mi je jedno od dražih mjesta za nastupe

 Wikipedia

Jedan od najboljih svjetskih DJ-a Paul Oakenfold nakon uspješne turneje po gradovima sjeverne Amerike danas će privatnim avionom sletjeti na splitski aerodrom da bi nastupio na Split Beach festivalu. Uoči nastupa za Jutarnji prepričao je brojne zanimljivosti iz svoje tri desetljeća duge uspješne karijere tijekom koje je dvaput ovjenčan titulom svjetskog DJ-a godine, dvaput je nominiran za Grammy, te je nastupao s najvećim imenima svjetske glazbene scene.

Široj javnosti, i onima koji nisu ljubitelji elektronske glazbe, Paul Oakenfold poznat je po glazbi za kultnu filmsku trilogiju Matrix, Bourneov identitet, Operaciju Swordfish i brojne druge hitove.

- Oduvijek sam želio ući u film i zato je to za mene bio velik izazov, ali i iskustvo na kojem sam puno naučio - ispričao je Oakenfold.

Nastupao je s Madonnom i U2 i za njih remiksao brojne hitove, što mu je donijelo angažman i za Michaela Jacksona, Rolling Stonese, Red Hot Chilli Peppers, Justina Timberlakea i Cher.

Prvi u mnogim stvarima

- Madonna je, bez dvojbe, jedna od najvećih umjetnika s kojima sam ikad radio. Imala je toliko fantastičnih ideja i stvarno shvaća svoju glazbu ozbiljno. Može se reći da je kod Madonne sve vezano uz glazbu. Ona je globalno ime, ali i dalje neumorno radi u studiju, ima najbolje moguće nastupe uživo i daje sto posto sebe u svemu što radi - kaže slavni DJ.

Oakenfold je producirao muziku i za Everything but the girl, Massive Attack, Björk, The Cure, Nelly Furtado, New Order, a ujedno je i prvi DJ ikad koji je nastupio na Creamfieldsu pred 140.000 posjetitelja, ali i na glavnoj pozornici poznatog festivala u Glastonburyju. U svjetsku mainstream orbitu definitivno ga je lansirala produkcija na megauspješnom albumu Happy Mondaysa “Thrills, pills & Bellyaches” ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, kad je prvi put i nastupio s U2.

22 milijuna slušatelja

- Tražili su me da podržim U2 na turneji, nastupio sam na glavnoj pozornici Glastonburyja, a moja izdavačka kuća Perfecto počela je raditi s velikim pop-albumima. Vrata su se otvarala i mi smo ulazili kroz njih. To je bio stvarno vjetar u leđa. Britanija je bila sila s kojom se tada moglo računati. Za tako malu zemlju izdavali smo najbolju muziku - prisjeća se Oakenfold.

Osebujni DJ i producent na svojim nastupima kombinira elemente i hitove trancea, housea, hip-hopa i srodnih elektronskih žanrova.

- Bitno je ostati aktualan, biti na rubu i stvarati nove prilike. Od dana kad sam otišao na Ibizu i tamo postao resident DJ u klubu Pacha i poslije u Creamu do odlaska u Las Vegas 2008., također kao resident, i počeo graditi moj svjetski radio show koji ima više od 22 milijun slušatelja. To su ključne komponente kako bi se izbjeglo krivine - objašnjava DJ, koji će ove godine na svojoj omiljenoj Ibizi proširiti nastupe i na druge klubove.

Napomenuo je da će splitskoj publici predstaviti novu glazbu sa svog albuma “Popkiller”, te uspješnice objavljene na albumu njegove izdavačke kuće Perfecto kojim je proslavio 25 godina rada tijekom kojih su izdali više od 10 milijuna albuma svjetske klupske glazbe. Britanski trancer već je nastupio u Vodicama i na Hvaru, a za hrvatsku publiku je naglasio kako je fantastična. Hrvatska mu je, tvrdi, jedno od najomiljenijih mjesta za nastup u Europi. Uz Britanca line-up Split Beach festivala čine Nizozemac Mark Otten, danski DJ i producent Daniel Kandi, te Craig Conelly iz Manchestera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:57