SPREMAN PROGOVORITI?

Vladimir Šelebaj ipak postaje pokajnik? Otkrit će sve o poslu s HTV-om

Vlasnika Core Medije i još četiri osobe sumnjiči se za malverzacije teške više od devet milijuna kuna

Vladimir Šelebaj Sellier , suprug Dijane Čuljak Šelebaj, pred USKOK-ovim istražiteljima i dalje šuti. Ali u srijedu bi s odvjetnikom Tihomirom Rubešom trebao usuglasiti proširenje obrane te pred istražiteljima nakon mjesec dana pritvora progovoriti o svim poslovima Core Medije, pa i onima s Hrvatskom radiotelevizijom. Međutim, Šelebajev odvjetnik Rubeša kaže da se to tek danas trebaju dogovoriti.

- Nije sigurno da će Šelebaj progovoriti, odnosno da će proširiti vlastitu obranu, ali idem danas k njemu da bismo se dogovorili. Vidjet ćemo - rekao je odvjetnik Rubeša.

Mjesec dana u pritvoru

Šelebaj je, naime, istražiteljima već dao iskaz, ali tada im nije rekao mnogo toga, samo je negirao sve što mu stavljaju na teret. U pritvoru je već mjesec dana, ali ako se istraga završi prije tog roka, Šelebaju se pritvor može, kaže njegov odvjetnik Rubeša, ranije ukinuti. Istodobno njegova supruga Dijana Čuljak Šelebaj, s kojom je u postupku za razvod, a nedavno je dala otkaz na HRT-u, navodno, spekulira se u kuloarima, razmišlja o pokretanju agencije koja bi proizvodila i televizijama s područja bivše Jugoslavije nudila informativni sadržaj. No zasad ideju o agenciji koju je navodno planirala pokrenuti s prijateljicom Ivanom Šikić nije formalizirala.

Inače, istraga nad tvrtkom Core Media pokrenula je navodno i istragu na hrvatskoj nacionalnoj televiziji, a povezana je i s istragom koja se vodi oko Fimi-Medije. Sve te istrage iznimno su opsežne i uključuju brojne svjedoke koje tužiteljstvo ispituje gotovo svaki dan.

Oštetio proračun

Samo je u istragama oko HRT-a dosad ispitano više od stotinu svjedoka. Vlasnika Core Medije i još četiri osobe sumnjiči se za malverzacije teške više od devet milijuna kuna. Otkako je krenula istraga, sa svakim novim svjedokom istražitelji otkrivaju nove detalje u poslovanju same Core Medije, a i HRT-a.

Tako je istražiteljima, doznajemo, jedan od svjedoka ispričao da je netko s HRT-a vlasnicima Core Medije za potrebe snimanja serija u njihovoj produkciji davao na korištenje reportažna kola HRT-a, zajedno s osobljem koje se navodno plaćalo na crno, a onda bi Core Media to uslugu naplatila HRT-u.

Otprije je poznato da Šelebaja tužiteljstvo tereti za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Također ga se tereti da je uz suosumnjičene suradnike fiktivnim ugovorima i računima izvukao šest milijuna kuna preko tvrtki Core Media i Media Spot te da je pritom za više od tri milijuna kuna oštetio i državni proračun na račun podizanja uračunatog PDV-a.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:38