ODLAZAK TVORCA

Disney kupuje Lucasfilm za 4 milijarde dolara: Snimat će nove nastavke Ratova zvijezda!

Walt Disney korporacija postigla je dogovor o preuzimanju tvrtke Lucasfilm za vrtoglavih 4,05 milijarde dolara, koja će im dati potpunu kontrolu nad popularnim filmskim franšizama ‘Ratovi zvijezda’ i ‘Indiana Jones’.

Ovim dogovorom nastavlja se niz Disneyjevih akvizicija, koje su počele kupovinom Pixara za 7,4 milijarde dolara 2006. godine, a nastavile kupovinom Marvela 2009. godine za okruglih 4 milijarde.

- Ova transakcija spaja svjetski portfolio sadržaja, uključujući i ‘Ratove zvijezda’, jednu od najvećih zabavnih franšiza na svijetu, s Disneyjevom jedinstvenom kreativnošću na cijelom nizu plaftormi, biznisa i tržišta, rekao je direktor Disneyja Bob Iger.

U paketu s ‘Ratovima zvijezda’, Disney će dobiti i tvrtku za specijalne efekte Industral Light & Magic, tvrtku za zvučne efekte Skywalker Sound i tvrtku za video igre LucasArts.

U lipnju ove godine, vlasnik Lucasfilma George Lucas najavio je svoje planove za mirovinu i imenovao producenticu Kathleen Kennedy kao direktoricu Lucasfilma. Kada Disney preuzme Lucasfilm, Kennedy će postati direktorica Disneyjeve Lucasfilm divizije.

Najveće iznađenje je najava kako Disney namjerava raditi nove filmove u franšizi Ratova zvijezda, s ciljem da prvi novi film bude gotov već 2015. godine.

- Očekujemo više filmova i namjeravamo nastaviti sagu Ratova zvijezda daleko u budućnost, javili su iz Disneyja.

Disney namjerava koristiti franšizu i u drugim dijelovima svog poslovanja, uključujući zabavne parkove, igračke, televiziju i digitalne platforme.

- Uvijek sam vjerovao da Ratovi zvijezda mogu živjeti i nakon mene, rekao je Lucas.

- Mislio sam da je bitno započeti transakciju još za mog života. Siguran sam kako uz Lucasfilm, pod vodstvom Kathleen Kennedy, i uz svoj novi dom unutar Disney organizacije, ‘Ratovi zvijezda’ sigurno nastaviti živjeti i razvijati se za mnoge nadolazeće generacije, rekao je.

Disney će cijenu za svoju najnoviju akviziciju platiti pola u gotovini, a ostatak kroz izdavanje 40 milijuna dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:56