ZLOĆUDNA BOLEST

'ORALNI SEKS MOŽE BITI UZROK DOUGLASOVA RAKA, ALI PRIJE SU CIGARETE I ALKOHOL' Hrvatski stručnjaci o spolno prenosivim bolestima i tumorima

US actor Michael Douglas poses on May 21, 2013 as he attends a party for the film "Behind the Candelabra" on the sidelines of the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg. AFP PHOTO / LOIC VENANCE
 AFP

Nemam HPV niti sam ga ikada imala, odlučno je izjavila Diandra Douglas, bivša supruga Michaela Douglasa.

Ona se osjetila prozvanom nakon što je njezin bivši suprug u razgovoru za Guardian izjavio da je rak grla dobio zbog zaraze HPV-om (humani papiloma virus) koji je pokupio oralno-genitalnim odnosom sa ženom. Slavni američki glumac odmah se našao u središtu medijske pozornosti te izazvao burne reakcije među stručnjacima.

Uznapredovala faza

- Ne želim ulaziti u detalje, ali taj posebni rak prouzročen je HPV-om, što u konačnici dolazi od kunilingusa - izjavio je Michael Douglas (68), kojem je rak u kolovozu 2010. godine u Montrealu dijagnosticirao liječnik njegova prijatelja.

'JA NEMAM HPV' Bivša supruga Michaela Douglasa reagirala na njegove tvrdnje da je rak dobio zbog oralnog seksa

- Uvijek ću se sjećati izraza njegova lica. Rekao je: ‘Nužna je biopsija’. Bio je to tumor veličine oraha - prisjetio se Douglas kojem je rak otkriven u uznapredovalom stadiju, kada je često fatalan. Kako je Douglas godinama neumjereno pušio i pio, a 1992. godine se i liječio od alkoholizma, mnogi su smatrali da bi to mogli biti uzročnici bolesti.

Michael Douglas bio je podvrgnut kemoterapiji i zračenju, a njegovo liječenje trajalo je pola godine i tada je izgubio 20 kilograma. Izgledalo je da se neće izvući, a njegova supruga Catherine Zeta Jones, s kojom ima dvoje djece, u nekoliko je navrata optužila liječnike da su krivi jer nisu na vrijeme dijagnosticirali bolest. No, u siječnju 2011. godine Michael Douglas ustvrdio je da je izliječen.

Tumor se povukao

- Osjećam se odlično, laknulo mi je. Tumor je nestao, pobijedio sam ga - rekao je Douglas. - U dimu cigarete uživam desetljećima, kao i u kapljici alkohola - dodao je Douglas. No, sada tvrdi drukčije. - Moj rak grla ipak je bolest koja se prenosi spolnim odnosom - rekao je Douglas i postao udarna vijest u svjetskim medijima.

Potom je preko svoga glasnogovornika poručio kako nije rekao da je njegov tumor prouzročen HPV-om. - U tom intervjuu razgovarali su o uzrocima raka grla, a jedan od njih je oralni seks - rekao je Douglasov glasnogovornik.

Michael Douglas o zloćudnoj bolesti: 'Rak grla sam dobio prakticirajući oralni seks!'

Slučaj Michaela Douglasa komentirali su i hrvatski stručnjaci.

- Teško je komentirati jer ne znamo punu dijagnozu Michaela Douglasa i je li u njegovu slučaju u pitanju rak grla ili baze jezika. U slučaju raka grla, koji se kod muškaraca pojavljuje nakon 50. godine života, pušenje i alkohol su najveći čimbenici rizika - rekao je prof. dr. Drago Prgomet, šef Klinike za otorinolaringologiju na KBC-u Zagreb. - No, kod tumora usne šupljine i baze jezika posljednjih godina zapaža se veći broj slučajeva povezanih s jednim tipom humanog papiloma virusa pa bi on mogao biti povezan s pojavom raka - naglasio je Prgomet.

Prevencija HPV-a

Doc.dr. Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestre milosrdnice, istaknuo je kako je moguće da HPV bude povezan s rakom grla. - HPV je dokazan kao kancerogeni uzročnik i za karcinom vrata maternice u žena te prostate u muškaraca. Prema novijim američkim istraživanjima, i neki tipovi raka dojke također su prouzročeni HPV-om - rekao je Lepušić. Istaknuo je da postoji više od 200 tipova HPV-a, od čega oko 30 spolno prenosivih.

- HPV se prenosi raznim varijantama kontakta među ljudima, a kod spolno prenosivih ne samo spolnim odnosom već i direktnim kontaktom kože na kožu te sluznice na sluznicu - naglasio je doktor Lepušić, koji smatra da je u prevenciji HPV infekcija važno nekoliko čimbenika.

- Najbolja prevencija je promocija kulture redovitih liječničkih pregleda. Drugo, važna je edukacija na svim razinama, uključujući i odrasle i mlade. Tu na važnosti svakako dobiva zdravstveni odgoj, uključujući i onaj dio o spolno odgovornom ponašanju mladih koji je jako važan u prevenciji spolno prenosivih bolesti kao glavnog uzročnika steriliteta, infertiliteta, ali i zloćudnih bolesti. I na kraju, svakako je važno i cijepljenje protiv HPV-a - zaključio je doktor Lepušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:04