VELIKI POVRATAK

U Zagrebu nakon 20 godina: 'Čolić je ljut na mene jer sam rekla da nema talenta za plesanje'

 Neja Markičević / CROPIX

Danas 70-godišnja arhitektica u mirovini i dalje svaki dan vježba jogu i trenira žene iznad 40.

Gotovo i nema djevojčice koja ‘70-ih i ‘80-ih godina prošlog stoljeća na pitanje frizera kako se želi ošišati, ne bi odgovorila: “Kao Lokica!”. Beograđanka Lokica Stefanović bila je uistinu velika zvijezda estradne scene bivše Jugoslavije, a nakon više od 20 godina ovaj je vikend posjetila Zagreb. Pjevala je i plesala sa svojim Lokicama za Zdravka Čolića, Terezu Kesoviju, Sedmoricu mladih, svojim je koreografijama oduševljavala Tita, a sama je osmislila i koreografiju za zatvaranje Olimpijade u Sarajevu 1984. u kojoj je sudjelovalo 200-tinjak srednjoškolaca. Bila je doslovce revolucionarka plesa bivše Jugoslavije s nezaboravnim blještavim trikoima i antologijskom frizurom koju nosi i danas kao vitalna 70-godišnjakinja. A ljubav prema plesu, Lokicu je dovela i na zagrebački Tjedan suvremenog plesa, gdje ju je, ispričala je, oduševila predstava Staše Zurovca “Satovi plesa za odrasle i napredne”, koju je pogledala čak dva puta.

Zagreb, 040616. 
Lokica Stefanovic, vodja kultne plesne skupine Lokice iz 80ih.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Na Brijunima kod Tita

- Vidjela sam se puno dragih prijatelja. Čim sam stigla u Zagreb, nazvala sam Cobru Balića, pa smo otišli u klub kod Drage Diklića, a čula sam se i s Vladom Kalemberom. Uglavnom, osjećala sam se kao kod kuće - ispričala je Lokica.
Plesnu karijeru počela je sa skupinom Jazz Bal s kojom je ‘60-ih godina nizala uspjehe.
- Jazz Bal je gostovao u tada najpopularnijem showu Televizije Zagreb TV Magazin koji je režirao Anton Marti. U jednoj smo emisiji pjevale, plesale, ali je i vodile, a ponovo smo nastupale i u novogodišnjoj emisiji s Terezom Kesovijom. Nakon emisije, nas pet dočekala su dva Mercedesa i odvela nas na Brijune, kako bi plesale za Tita - prisjeća se Lokica.
No, u trenu kad je diplomirala arhitekturu, Jazz Bal se raspao, a idućih pet godina Lokica je prije svega bila inženjer arhitekture i davne 1970. projektirala je zgradu od 11 katova u centru Prištine koju je, kaže, vidjela tek 1996.

Prateći bend

Ipak, nije dugo izdržala bez plesa, pa je sredinom ‘70-ih okupila “Lokice” i krenula je turneja sa Zdravkom Čolićem “Putujući zemljotres”, koja je prekinuta pjevačevim odlaskom u vojsku, zaredala su gostovanja sa Sedmoricom mladih tijekom kojih je snimljeno čak 200 emisija, a u samo pet godina koliko su Lokice trajale, snimila je i ploču “Ja sam dinamit”, na kojoj su prateći bend bili Srebrna krila.
Ali, prijateljstvo sa Zdravkom Čolićem prekinula je Lokičina iskrena izjava u dokumentarcu “Pjevam danju, pjevam noću”, redatelja Jovana Ristića Rice.
- Nisam čovjek koji će reći nešto što ne stoji. Kako je film bio o životu Zdravka Čolića, Rica mi je rekao da su svi toliko ‘ušećerili’ izjave o pjevaču, pa da ja kažem ono što svi vide. I ja u kameru kažem kako Zdravko nije talentiran za ples, ali da se radom i trudom uklopio s nama i da se na koncertima vidi rezultat tog rada. Međutim, ništa poslije tog ‘ali’ nije vrijedilo - priznaje Lokica.
Jedna od najupečatljivijih koreografija njezine karijere bila je ona za zatvaranje OI u Sarajevu.

Zagreb, 040616. 
Lokica Stefanovic, vodja kultne plesne skupine Lokice iz 80ih.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Uskoro baka prvi put

- Zatvaranje je bilo u dvorani Zetra i trebalo je plesati 200 ljudi, pa su htjeli pozvati balet, no ja sam inzistirala da plešu srednjoškolci. Tada nisam ni znala da sam trudna, pa sam na zadnje treninge doslovce putovala vlakom ležećki. Zatvaranje je bilo 17. veljače, no moja se kći Ognjena odlučila roditi 15. veljače - smije se Lokica, koja će i sama uskoro prvi put postati baka.
Kako je tijekom karijere odlazila na Broadway usavršavati ples, iz Amerike je 1981. donijela i ideju o fitnessu. Prva je počela skupno trenirati žene, imala je ‘90-ih vlastitu emisiju Lokica na 3K na lokalnoj TV postaji, a prva je napisala i dvije knjige posvećene vježbama “Vježbe na stolici” i “Pametno tijelo”. Vježba i danas, prakticira jogu, a trenira samo žene iznad 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:41