ODLAZAK EROTSKE IKONE

ZBOGOM, EMANUELLE Dječaci su o njoj maštali jer je rušila seksualne tabue 70-ih

Nizozemska glumica Sylvia Kristel umrla je u dobi od 60 godina. Za većinu bila je i ostala Emmanuelle, žena koja ruši seksualne tabue , koja bez problema preskače barijere i nema granica. Te 1974. godine, kada je film “Emmanuelle” došao u kina diljem svijeta, počeli su je obožavati u sekundi. Sylvia je bila tamo gdje su svi mladići željeli otići i bila ono o čemu su svi maštali.

NENAD POLIMAC Živcirali su je uzdasi i obnaživanje na TV-u

Njena priča o seksualno promiskuitetnoj kućanici izazvala je pravu pošast u kinima, još tri nastavaka i 11 godina igranja u komadu na pariškom Champs-Elysees. Njoj je tada bilo 22 godine, a procjenjuje se da ju je diljem svijeta gledalo 650 milijuna ljudi. Bio je to prvi erotski film koji se počeo prikazivati u kinima za mase i izazvao je pravu revoluciju. Njoj je to, međutim, donijelo reputaciju erotske zvijezde koja ju je zauvijek označila. U svakom sljedećem filmu u kojem bi glumila, poput “Mate Hari” ili “Casanove”, najavljivali bi je upravo tako.

Sylvia je rođena u Utrechtu 28. rujna 1952. Njeni roditelji Piet i Jean-Nicholas vodili su maleni obiteljski hotel. Kad ih je otac napustio kako bi otišao s drugom ženom, opisala je to u svojoj biografiji “Gola” iz 2006. kao najtužniji događaj u životu. Njegov odlazak i seksualno napastovanje obiteljskog prijatelja kada joj je bilo devet godina obilježili su joj cijeli život.

Turbulentan život označile su joj uglavnom veze sa starijim muškarcima u kojima je tražila očinsku figuru i odobravanje, ali to nije uspjela pronaći. Nakon što je postala zvijezda, udala se za 27 godina starijeg belgijskog pisca, Huga Clausa, i s njim dobila sina Arthura. Ostavila ga je tri godine nakon “Emmanuelle”, kad se pokušala probiti u Hollywoodu i počela vezu s britanskim glumcem Ianom McShaneom, koji je široj publici poznatiji kao Lovejoy, televizijski lik trgovca antikvitetima. Par je živio u Los Angelesu i tada se Sylvia navukla na kokain.

- To je supervitamin, vrlo moderan dodatak, bez opasnosti, puno uzbudljiviji od ubijanja u alkoholu, ali vrlo skup - opisala je svoju ovisnost Sylvia.

Droga i alkohol u kombinaciji, zajedno s lošim odabirom agenta, poslali su njenu karijeru niz vjetar. Ostalo joj je i vrlo malo novca. Odlučila je, naime, prodati svoja prava na film “Private Lessons” svojem agentu za 150 tisuća dolara. Kasnije je on samo u SAD-u zaradio 26 milijuna dolara. Nakon McShanea, još se dva puta udavala, prvo za američkog poslovnog čovjeka, što se raspalo nakon pet mjeseci, i nakon toga za filmskog producenta Philippea Blota.

Provela je i desetljeće s belgijskim radijskim producentom Fredom De Vreeom prije nego što je umro. Bila je strastvena pušačica cigareta bez filtera, koje je uvlačila od 11. godine, a rak grla dijagnosticiran joj je 2001. Borila se i s rakom pluća i jetre, a ove je godine u ljeto doživjela moždani udar i prebačena je u bolnicu u Amsterdamu.

Zadnji film u kojem je glumila bio je upravo - hrvatski. Prije dvije godine snimila je, naime, “Dva sunčana dana” u režiji Ognjena Sviličića.

- Bila je puno bolja glumica nego što je to uspjela pokazati. Šteta da se nakon Emmanuelle nikada nije dokazala. Na setu je bila vrlo srčana, a našoj glumačkoj ekipi vrlo ugodna. Vidjelo se da je najdulje u ovom poslu. Bila je zaista draga osoba i daleko od lika koji ju je proslavio - rekao je redatelj filma Sviličić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:01