NAKON DEBAKLA

Aco: Cibona bi mogla još koji put teško stradati

Aco Petrović tvrdi da će, za razliku od Eurolige, Cibona konkurirati za vrh u nikad lošijoj NLB ligi
Zagreb, 211009.KC Drazen Petrovic.Utakmica Prvog kola kosarkaske Eurolige,Cibona - Montepaschi Siena.Na slici: Marin Rozic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Do srijede je Aco Petrović bio taj koji je držao neslavan klupski rekord, najteži domaći poraz u Euroligi (-42 protiv CSKA). U srijedu ga je Velimir Perasović “svrgnuo s trona” na kojem je bio više od šest godina.

Kad je Cibona u pitanju, Petrović je jedan od pozvanijih za analize, a i uvijek je spreman dati svoj sud.

- Moglo bi biti još teških poraza, čisto iz pragmatičnih razloga - bez ograda će ustvrditi Aco, pa raščlaniti svoju tvrdnju:

- Prvi je problem što ni Gordon ni Graves nisu pravi playmakeri. Graves je čisti šuter, pravi “ubojica” na toj poziciji. Sjećam se da je igrajući za Pau Orthez jednom za 27 minuta ubacio 42 poena. Gordona dobro poznajem. Može igrati na sve tri vanjske pozicije, ali nije “play” po vokaciji i kad naleti na agresivnu momčad poput Siene ili Barcelone, onda postaje problem postaviti napadačku akciju. Protiv Siene je bio problem i prevesti loptu preko centra. Nije ni Calloway prošle godine bio idealan na toj poziciji, ali je mogao odgovoriti na agresivnost. Drugi je problem što nema Prkačina, koji je playmaker na centarskoj poziciji. Ako ga se udvaja otvara prostor suigračima, a ako ga se čuva jedan na jedan, onda ide u realizaciju. Tomasu, Bogdanoviću i Roziću nedostaje takav igrač koji će im otvoriti prostor za šut, jer sami to teško mogu napraviti.

Što klub, koji je u financijskim problemima, može napraviti po tom pitanju?

- Novca nema za igračke promjene. Dakle, jedino preostaje adaptacija na postojeće stanje i u tom je smislu dobra Perasovićeva odluka vraćanja Gravesa na poziciju šutera. U ovoj situaciji gubi on, a gubi i klub. Ovako će pojesti minute nekim drugim igračima, ali to je manje važno od rezultata.

Može li se i ovakva Cibona boriti za 4. mjesto sa Žalgirisom i ASVELOM?

- Oba kluba će imati jake domaće terene. Mislim da će se prolaz tražiti preko Fenerbahçea. Onaj tko Turke pobijedi kod kuće, mogao bi biti bliže 4. mjestu. Na kraju može odlučivati i koš-razlika.

Za razliku od Eurolige, Cibona je uvjerljivo startala u regionalnoj ligi.

- Tu će i s ovakvom momčadi konkurirati za vrh, jer će mnogim momčadima moći raditi ono što je Siena radila njima. NLB liga je ove sezone mnogo lošija nego proteklih godina.

Primjetan je i daleko veći jaz između Cibone i klubova iz vrha Eurolige.

- Tu nije samo u pitanju daleko veći novac kojim raspolažu vrhunski klubovi. Možete vidjeti na mnogim primjerima da najbolji klubovi po nekoliko godina zadržavaju jezgru momčadi, osam do devet igrača, dok Cibona skoro svake godine mijenja momčad. Povratak Marka Tomasa je sjajna stvar, ali samo uz trogodišnji ugovor. Ovako, jednu sezonu bude u euroligaškom izlogu, potpiše bolji ugovor u inozemstvu ili ostane ako boljih ponuda nema. Pogriješilo se i s Prkačinom. Ako je odlučio još igrati, onda je morao završiti karijeru u Ciboni. On je veliki dobitak za Zagreb.

Novoselu ovo nije trebalo

Petrović je dao i svoje mišljenje o novoustoličenoj tradiciji prepoznavanja klupskih legendi, umirovljavanjem dresova i fotografijama na zidovima klupskih prostorija.

- Učinjeno je mnogo nepravdi, puno je igrača izostavljeno. Ima još katova, trebalo je biti barem još 10-ak fotografija. Novoselu u ovoj životnoj fazi te polemike nisu trebale. Njegovo valoriziranje je isprazno, nevažno. On je bio sudionik, o tome je trebalo odlučivati neko neopterećeno tijelo. Pod krovom su danas trebali stajati i dresovi Ćosića i Plećaša. Meni to nije toliko značajno, jer sam svjestan svoje uloge. Ne osjećam se superiornim, ali ni inferiornim bilo kome.

NLB liga

Parovi 3. kola:

Široki - Zadar -

Cibona - Helios sub, 19.00

Cedevita - Bosna sub, 17.00

FMP - Zagreb sub, 18.00

Olimpija - C. zvezda sub, 19.00

Radnički - Budućnost ned, 18.00

Partizan - Hemofarm ned, 17.00

1. Cibona 3 3 0 +49 6

2. Zadar 3 2 1 +21 5

3. Olimpija 3 2 1 +8 5

4. Helios 3 2 1 +6 5

5. Radnički 3 2 1 0 5

6. Zagreb 3 2 1 -11 5

7. Crvena zvezda 3 1 2 +11 4

8. Hemofarm 3 1 2 +5 4

9. Budućnost 3 1 2 -3 4

10. Cedevita 3 1 2 -7 4

11. Bosna 3 1 2 -21 4

12. Partizan 2 1 1 -7 3

13. FMP 2 1 1 -12 3

14. Široki 3 0 3 -39 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 06:05