'VUKOVI' DOBILI ASVEL

Drama pod Tornjem: Cibona osigurala Top 16

'Vukovima' je na ruku išla podrška fantastične publike u Draženovom domu te su u dramatičnoj utakmici svladali francuski Asvel 73-71 i prošli među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta
Zagreb, 140110.Kosarkaski centar Drazen Petrovic.Kosarkaska utakmica Euroliga skupina A, Cibona - Asvel.Na slici: Aymeric Jeanneau 9, Luksa Andric 12.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Oslabljena, ozljedama načeta i neiskusna momčad Cibone izborila je pobjedu nad Asvelom (73-71) te nastavlja svoju euroligašku sezonu. Značaj teško izborene pobjede nad Asvelom i plasman u Top 16 Eurolige najbolje oslikavaju riječi Marka Tomasa koje je nakon utakmice ponovio Velimir Perasović.

- Ovo je kao mali trofej.

Istina, iako kao takav nigdje neće biti zabilježen, osim u glavama igrača koji su to ostvarili.

- To je nije rezultat toliko važan za klub, koliko za ove mlade igrače. Oni su sami nešto postigli, bez pomoći iskusnih suigrača kao što su bili Prkačin, Kus ili Anderson.

Vrhunska europska košarka igrat će se još ove sezone u Zagrebu.

- Još šest vrhunskih utakmica velika je nagrada za igrače, još tri prave utakmice moći će vidjeti zagrebačka publika.

Dok su se suigrači znojili na parketu, možda najteže trenutke proživljavao je kapetan Marin Rozić u bolničkom krevetu.

- Ne znam je li mi ikad bilo teže. Sjajno su to dečki na kraju izvukli.

Ništa nije bilo lako i svaki je detalj na kraju bio presudan. Tomasova obrana na Marshallu, trica od ploče sa sirenom za kraj prvog poluvremena, pogođena bacanja za 73-70 nakon što je od pet prethodnih ubacio samo jedno.

Gordon je odigrao jednu od boljih utakmica, Bogdanović odlično zakrpao nedostatak Rozića, Andrić je bio ravnopravan Traoreu, Vukušić imao dva ključna skoka u napadu. Cibona je opet imala velikih +13 u 29. minuti i morala strahovati za pobjedu. Sva sreća pa nije trebalo biti četiri razlike na kraju.

To većina gledatelja u dvorani nije znala, pa su se hvatali za glavu kad je Tomas na +2 lansirao loptu prema krovu dvorane kako bi iscurilo vrijeme. No, po slavlju igrača ubrzo su shvatili da je misija ispunjena.

- Znali smo rezultat iz Istanbula i rekli igračima da nam samo treba pobjeda. To je bilo važno, jer smo mogli mirnije završavati napade - rekao je Perasović.

Ni odličan Ukićev učinak (20 p, 6 s, 4 a) nije pomogao Feneru. Žalgiris je stalno vodio i otvorio put za “cibose”.

Ovo je bila večer u kojoj je Ciboni sve išlo na ruku. Zaslužili su, na parketu i izvan njega. Na potezu je Uprava. Možda je znakovito što je Ivo Jelušić utakmicu gledao u društvu Emila Tedeschija. Možda...

Tomas: Srećom, nisam se predugo čuvao

Iscijeđeni Marko Tomas je komentirao...

- Nakon 30 minuta izvrsne igre uslijedio je slobodni pad iz kojeg smose izvukli. Deset minuta sam čuvao snagu za kraj, srećom nije bilo predugo. Propust je što publici nisu javili rezultat Žalgirisa jer bi tada bili još žešći. Ovako su me gledali kao da sam lud kada sam od sreće bacio loptu u zrak.

Klub bi se trebao pobrinuti i da igrači uskoro dobiju plaću.

- Počastili su nas palačinkama i “kolom”, možda je to najava - kroz smijeh je rekao Tomas i dodao:

- Trener nije ni čestitao do kraja i već je upozoravao na važnu utakmicu u Beogradu. No, ovo je veliki uspjeh i trebamo ga proslaviti. FMP je važan, ali ne toliko. (hsl)

Fantastičan debi Ukić za Fenerbahçe

Roko Ukić je odigrao sjajnu premijernu utakmicu za Fenerbahçe u svom povratku u Europu, a odličan je bio i Gordan Giriček. Hrvatski su košarkaši održavali nadu istanbulskog kluba protiv Žalgirisa, ali ostali su usamljeni.

Ukić je utakmicu završio s 20 poena (dvica 7-13, trica 1-3, slobodna bacanja 3-3), šest skokova i četiri asistencije. Posebno je sjajan bio u posljednjoj četvrtini u koju je Žalgiris ušao s velikom prednošću, 68-51. Na krilima Ukića, koji je u tom razdoblju igre ubacio 12 koševa, Fener se pred kraj približio na samo pet poena zaostatka, ali snage za senzacionalni preokret nije bilo.

Giriček je ubacio 16 poena (dvica 3-5, trica 3-5, slobodna bacanja 1-1), te dodao osam skokova. Bosansko-hercegovački košarkaš Emir Preldžić upisao je četiri poena, a njegov je sunarodnjak Damir Mršić ostao na nuli. Pobjednike je s 18 koševa vodio Martynas Pocius.

U kadru litavske momčadi bio je i naš Mario Delaš, ali nije odigrao ni sekunde za svoj novi klub. ( Totalsport)

Euroliga, 10. kolo, skupina A:

Cibona - Asvel 73-71

Fenerbahçe Ü. - Žalgiris 68-76

Barcelona - Montepaschi 85-70

1. Barcelona 10 10 0 +208 20

2. Montepaschi 10 8 2 +141 18

3. Žalgiris 10 3 7 -66 13

4. Cibona 10 3 7 -105 13

5. Asvel 10 3 7 -69 13

6. Fenerbahçe Ü. 10 3 7 -109 13

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:54