STABILNO NA GRIPAMA

Dugovi Splita su kap u moru onoga što duguju Cibona ili Zadar

 Paun Paunović / Cropix

SPLIT - U cijeloj priči oko KK Split ima i jedna pozitivna stvar: financijske dubioze nisu toliko velike da bi klubu s Gripa zbog toga prijetio stečaj ili gašenje. Situacija nije sjajna, dugovi postoje i opterećuju svakodnevnu egzistenciju, ali su naizgled rješivi.

- Imamo sreću da su naša dugovanja kap u moru onoga što drugi klubovi duguju. I prije recesije morali smo se krpati sa skromnijim budžetom i zato nismo mogli trošiti novac kojeg nismo ni imali - objašnjava direktor Split CO Petar Škovrlj.

Procjenjuje se da ukupna dugovanja KK Split ne premašuju 20 milijuna kuna, od čega na tekuća dugovanja otpada najviše tri, četiri milijuna kuna dok se preostala dugovanja odnose na neplaćene obveze prema državi.

Financijske dubioze KK Split trebala je riješiti pretvorba kluba koja je započela prema Zakonu o sportu, međutim taj je proces zapeo, nije doveden do kraja.

- Još polovicom lipnja prošle godine od strane kluba napravljene su sve pretpostavke da se krene u završni čin privatizacije koji bi definirao visinu osnivačkog kapitala što je glavni preduvjet za ulazak investitora - kaže Škovrlj.

Međutim, zbog novih političkih okolnosti ta priča je zapela. Na Gripama su očekivali jači angažman resornog ministarstva te lokalne zajednice kao što je to bio slučaj kod privatizacije Hajduka koje je provedena “na mišiće”.

Iako su na Gripama često prigovarali zbog neadekvatne potpore lokalne zajednice ispada da je gradonačelnik Željko Kerum pokazao najviše razumijevanja za njihove probleme.

U teškom trenutku Grad je uskočio s potporom od 1,7 milijuna kuna. Do prošle godine KK Split je od Grada dobivao godišnju potporu od 80.000 do 150.000 kuna što je sitnica u odnosu na planirani budžet od oko deset milijuna kuna.

U ovom trenutku na Gripama slijede preporuku državne politike: štede na svim razinama i okreću se vlastitoj proizvodnji.

Ali teško je štediti kad se ništa ne zarađuje. Spasitelj se vidi u liku Željka Keruma čiji bi ljudi na ljeto trebali preuzeti klub.

Predsjednik Dino Rađa često ističe da je spreman povući se s funkcije koju obnaša već sedam godine, ako postoji netko tko će preuzeti njegovu ulogu.

Međutim, izgleda da se ni Kerumu ne žuri s dolaskom na Gripe kad je već na vlastitoj koži osjetio što znači upravljati Hajdukom. Ta mu je priča zasad donijela samo negativne političke poene.

Jedna od ideja je da Kerumov čovjek na Gripama bude Petroslav Sapunar, bivši košarkaš koji osjeća probleme i svjestan je važnosti košarkaškog kluba. I on je dosad isticao da klubu treba pomoći i da treba naći rješenje, ali konkretne korake nije učinio.

Problem je što u Splitu već dugo ne postoji veliko zanimanje za košarku kao što je to slučaj s nogometom, iako je KK Split poslije Hajduka najprepoznatljiviji gradski sportski brand.

Ne Gripama nema ni zajedništva, dogodio se egzodus publike, a klub zaobilaze i bivši igrači, dužnosnici, sponzori. Umjesto da zajednički pomognu oni se iscrpljuju u međusobnim optužbama tražeći krivca za sadašnje stanje.

Oko KK Split ne vlada pozitivna atmosfera i to je jedan od glavnih problema. A propadanje u “ligu za bedaka” hrvatske košarke samo je vrh ledenog brijega i kulminacija agonije bivšeg trostrukog europskog prvaka koji je dao petoricu igrača u NBA ligu. Danas na Gripama trebaju nekoga tko ima viziju budućnosti kluba.

Prva momčad u Ligi za opstanak, a juniori na finalnom turniru Eurolige

Zaista je tužno saznanje da su splitski košarkaši ispali u Ligu za opstanak. Međutim, nije sve tako crno i bezizlazno. Da ima svjetla na kraju tunela svjedoči i informacija da su juniori KK Split dobili pozivnicu za juniorski Final Eight Eurolige koji se održava u Parizu. To je priznanje za rad Omladinske škole jer na Gripama je uvijek bilo talenata, ali su zadnjih godina zbog neimaštine odlazili prerano, poput Ukića ili Delaša. Ovdje nisu imali uvjete za afirmaciju i postizanje značajnijeg rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:15