ŽDRIJEB SP-a

Hrvatska u istom 'košu' s Njemačkom, Rusijom i Litvom

Kad je posljednji put igrala na SP-u, Hrvatsku su mnogi htjeli izbjeći. Danas je situacija bitno drugačija
Zagreb, 261109.Hrvatski kosarkaski savez.Tiskovna konferencija novog izbornika kosarkaske reprezentacije Josipa Joke Vrankovica.Na slici: Josip Vrankovic izbornik Hrvatske kosarkaske reprezentacije.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Prije 15 godina, kad su određivane skupine Svjetskog prvenstva u Torontu, od Hrvatske nisu zazirali samo Amerikanci, Litavci i Rusi. Ostali su navikli Hrvatima gledati u leđa. Hrvatska je u Torontu osvojila “samo” broncu i sve do Turske 2010. nestala s planetarnog prvenstva.

U međuvremenu su se odnosi snaga bitno promijenili. Od Hrvatske se više nikome “ne tresu gaće”, u statusu nepoželjnih suparnika sad su Španjolci, Grci, Francuzi, pa čak i Slovenci. Umjesto “lova na medalju”, Hrvatska će u Turskoj sljedeće godine, pod vodstvom novog izbornika Josipa Vrankovića, skupljati iskustvo i profilirati momčad kojoj će glavni cilj biti plasman na OI 2012., odnosno mjesto među pet najboljih reprezentacija na EP-u u Litvi 2011.

Reprezentacije, njih 24, podijeljene su u šest “šešira”. U prvom su se našli olimpijski pobjednici (SAD), svjetski i europski prvak (Španjolska), najbolje rangirana momčad po Fibinoj ljestvici (Argentina) i finalist prošlog SP-a (Grčka). Ostali su “šeširi” popunjeni po jakosnom, ali i kontinentalnom ključu, kako bi se izbjeglo da u jednoj skupini bude više od tri europske ili dvije američke reprezentacije.

Izboriti osminu finala jedini je imperativ s kojim će biti suočeni Vrankovićevi izabranici. Hrvatska bi morala biti među 16 reprezentacija koje će u nokaut fazu. Sadašnji format SP-a uspješno je predstavljen u Japanu prije tri godine. Novost koju uvode Turci je “rastezanje” osmine finala na četiri dana. Svi argumenti su na njihovoj strani: prodat će više ulaznica, neće biti “sudaranja” utakmica, a s po dvije utakmice dnevno SP će u toj, odlučujućoj fazi, više biti zastupljen u medijima.

U istom “košu” s Rusijom, Litvom i Njemačkom

Reprezentacije su podijeljene u šest jakosnih skupina. Momčadi iz istog “šešira” ne mogu biti izvučene u istu skupinu.

1. skupina: SAD, Argentina, Španjolska, Grčka

2. skupina: Srbija, Slovenija, Francuska, Turska

3. skupina: Brazil, Portoriko, Kanada, Australija

4. skupina: Hrvatska, Rusija, Litva, Njemačka

5. skupina: Novi Zeland, Kina, Iran, Angola

6. skupina: Jordan, Libanon, Tunis, Obala Bjelokosti.

Izbjeći Novi Zeland i Jordan

Za očekivati je da će Hrvatska biti među četiri najbolje momčadi u skupini i izboriti mjesto u osmini finala. S koje pozicije će u nokaut fazu ovisit će i o sastavu skupina. Opći dojam hrvatskog izaslanstva u Istanbulu ( Radić, Vranković, Drakšić) je da bi iz petog i šestog “šešira” bilo dobro izbjeći Novi Zeland i Jordan.

Najteža skupina: SAD, Francuska, Brazil, Novi Zeland, Jordan.

Najlakša skupina: Grčka, Turska, Kanada, Angola, Tunis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:13