NASLJEDNIK REPEŠE

Joke Vranković postao novi izbornik Hrvatske!

Stručni savjet predložio je dvojicu kandidata, ali na Upravnom odboru glasovalo se samo o jednom
Zagreb, 151207.NLB liga, kosarkaska utakmica : Cibona - Zadar.Josip Vrankovic, trener Cibone.Foto : Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Josip Vranković vodit će najbolju hrvatsku košarkašku vrstu na Svjetskom prvenstvu 2010. u Turskoj, a bude li zadovoljio ukupnim dojmom (rezultat, igra, ponašanje...), smiješi mu se četverogodišnji mandat.

- Plan Saveza je nastup na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu i sve mora biti podređeno tome. Vranković počinje četverogodišnje razdoblje, ali svake godine mora biti potvrđen kao izbornik - rekao je predsjednik HKS-a Danko Radić.

Izbor Vrankovića rezultat je bogatog radnog dana u HKS-u. Prvo je zasjedao Stručni savjet, a nakon 45-minutne rasprave šesteročlano društvo ( Matković, Vanjak, Jakimenko, Tomas, Pavličević, Sunara) iznjedrilo je dvojicu kandidata.

- Svi su bili za Vrankovića, a Ivan Sunara je predložio i Dražena Anzulovića. S takvim prijedlogom idemo prema Upravnom odboru - izvjestio je predsjednik SS-a Bojan Matković.

Članovi UO-a, iako na predviđenom dnevnom redu nisu imali izbor izbornika (ali, uvijek postoji točka “razno”), trebali su manje od sat vremena da bi, sa sedam glasova “za”, dva “protiv” i dva “suzdržana”, izabrali Vrankovića.

- Vranković je bio jedini prijedlog Stručnog savjeta. Čak je i onaj koji je predložio Anzulovića, bio za Joku. Da Vranković nije dobio natpolovičnu većinu, raspravljali bismo o Anzuloviću - izjava je Danka Radića, u priličnoj koliziji s onim što je rekao Matković.

Ništa neočekivano. Stručni savjet je mogao predložiti bilo koga (čast iznimkama), ako je to Vranković. A onda su o tome mogli glasovati (čak i protiv!) članovi UO-a, koji o kvalitetama koje jedan izbornik mora imati sve znaju. Kubanska demokracija na djelu.

Da ne bi bilo zabune, ovo nije kritika izabranome, već načina na koji je ustoličen. Koliko je Vranković dobar izbor, pokazat će vrijeme. Sigurno mu nedostaje iskustva, ne i hrabrosti. U riznici trenerskih trofeja ima zlato s Mediteranskih igara i naslov prvaka BiH sa Širokim. Ima i dva kratkotrajna, neuspjela mandata: u Ciboni i Širokom.

- Osim Spahije i Repeše, svako je rješenje u ovom trenutku rizik. Spahija je bio prvi kandidat, ali zbog pravila ACB lige ne može biti izbornik. No, bit će u ulozi Vrankovićevog savjetnika - rekao je Radić koji je imao argument protiv Anzulovića:

- Minus mu je igra reprezentacije u Poljskoj, za što je bio suodgovoran.

Zanimljivo, to ne bi bio minus Repeši da je ovaj odlučio ostati. Pred Vrankovića nije postavljen imperativ rezultata odmah, ali će ga morati ostvariti na EP-u u Litvi. A to neće biti lako. Bit će prokleto teško. Kamo sreće da uspije.

Anzulović: Mogao sam dati puno

Dražen Anzulović bio je pomoćnik Jasminu Repeši kroz njegov reprezentativni mandat i činilo se da će biti njegov nasljednik. Iako je član, kao jedan od mogućih kandidata nije sudjelovao u raspravi Stručnog savjeta o izborniku.

- Žao mi je što nisam izabran. Mogao sam puno dati hrvatskoj košarci. Kroz tri godine rada s reprezentacijom imao sam najbolji uvid što se radilo i što bi trebalo mijenjati. Drugi to nisu prepoznali, čime su preuzeli odgovornost za rezultat. Normalno bi bilo da trener koji poznaje stanje nastavi kontinuitet rada. Čuo sam za argument da mi je igra iz Poljske minus. Preponosan sam na njega i ono što sam napravio prije i u Poljskoj. Preuzimam svu krivnju za loš dojam, što je bila ocjena stručnjaka - rekao je u reakciji na ishod izbora Dražen Anzulović. (gg)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:24