EUROLIGA

Potop Cedevite u Istanbulu, Efes razmontirao Maljkovićevu momčad za samo pet minuta

 Nenad Dugi / CROPIX

Opet je to bila igra mačke i miša. Koja nikoga nije iznenadila. Efes je prošlog tjedna iz dvorane Abdi Ipekči u kojoj se Euroliga igra zbog Mastersa tenisačica u Sinan Erdem Areni, ispratio Olympiacos sa 26 razlike. Ako se pogleda na taj način, Cedevita još može biti i sretna sa -19.

I ne samo zbog toga jer je ovdje pao prvak Europe, već i zbog igre koju su igrači Bože Maljkovića pokazali u Istanbulu. Pogotovo u otvaranju koje je usmjerilo utakmicu. Koja je zaključena već nakon pet minuta, kad je Efes došao do dvoznamenkaste razlike (18:8). Domaći košarkaši napravili su ono na što je Maljković upozoravao u najavi. Pretrčali su Cedevitu, Jordan Farmar i Jamon Lucas 'ubili' su Marquesa Greena i Braceyja Wrighta koji - opet se pokazalo - ne mogu igrati obranu na ovoj razini. Ma, ne mogu ni na nižoj...

Sredinom prve četvrtine impuls s klupe dao je Marko Car, najbolji u jednoj tužnoj večeri za Cedevitu. Njegovim, ali i ulaskom Lukše Andrića, napad je počeo sličiti na nešto, a 21:14 je barem ponudilo nadu. A ugasio ju je Kerem Tunčeri tricom na otvaranju druge četvrtine. Tu je prednost Efesa počela nezaustavljivo rasti. Ušao je i Saša Vujačić, spojio dvicu i tricu za 37:18, a do +20 je domaćin došao u 18. minuti nakon trice Jordana Farmara.

Maljkovićeve stalne rotacije, valjda u svrhu razbuđivanja momčadi, nisu donijele nešto naročito. Vrtio je 11 igrača, kombinirao petorke koje se 'nisu ni tuširale zajedno', pokušao u paru s Andrićem i Bilanom, no, sve je to djelovalo kao - alibi. Znate ono, pokušao sam sve... Čak je pet minuta prije kraja s klupe podignuo i Jusufa Nurkića.

Iako se u završnici raspucao Saša Vujačić, Cedevita je ipak uspjela ublažiti poraz. Uz Efe, koji se potpuno opustio, za to je zaslužan i Nurkić koji je pokazao dio repertoara zbog kojeg ga se smatra velikom nadom. Pogodio je tricu, 'zalijepio bananu' Erdenu, pa mu treba upisati veliki, veliki plus.

Cantu i Pao uvjerljivi, ''hrvatska'' Unicaja do pobjede u produžetku

Košarkaši Unicaje, koje vodi hrvatski stručnjak Jasmin Repeša, u produžetku su pobijedili Montepaschi 91-89 u dramatičnoj utakmici u Malagi u 3. kolu B skupine Eurolige…

Gosti iz Siene vodili su u zadnjoj četvrtini i s 14 koševa prednosti, ali im niti to nije bilo dovoljno za prvu pobjedu. Domaćin se vratio u igru, te je nakon zakucavanja Frana Vazqueza 22 sekunde prije kraja poveo s 80-78. Bobby Brown je ipak pet sekundi prije kraja pogodio teško polaganje na lijevom ulazu za poravnanje. Repeša je pozvao minutu odmora i nacrtao akciju. Naš Kruno Simon je šutirao u zadnjoj sekundi, ali nije pogodio za pobjedu u osnovnom dijelu utakmice. No,do nje je ipak Unicaja stigla u dodatnih pet minuta.

Marcus Williams i Earl Calloway su kod domaćina bili najefikasniji sa po 15 poena. Kruno Simon je u 36 minuta igre postigao 11 koševa. Šutirao je 0-4 za dva poena, 2-6 trice i 5-6 slobodna bacanja. Dodao je po četiri skoka i asistencije, jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte.

Luka Žorić je u domaćem sastavu ubacio 10 poena u nepunih 18 minuta igre, uz dva skoka i jednu asistenciju. Gađao je 5-11 iz igre i 0-2 slobodna bacanja. U gostujućem sastavu je odskakao Bobby Brown s 22 koša.

Unicaji je ovo bila druga pobjeda, a Montepaschiju treći uzastopni poraz i sada se uistinu nalazi u teškoj situaciji.

Roko Ukić bio je sa 14 koševa drugi najbolji strijelac svog Panathinaikosa, koji je rutinski slavio na gostovanju kod ljubljanske Union Olimpije 85-67 u A skupini. Ukić je šutirao 4-6 za dva poena, 1-4 trice i 3-4 iz slobodnih bacanja. Dodao je pe skokova i tri asistencije, uz jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte. Najefikasniji u gostujućoj momčadi bio je Jonas Maciulis s 18 koševa (5 asistencija), a kod domaćina Aron Baynes sa 16 (6 skokova).

U toj skupini je Cantu slavio kao domaćin Himkiju 67-54. Zoran Planinić bio je sa 10 koševa (4-8 dvice, 0-1 trice, 2-6 slobodna bacanja) 3 skoka i 7 asistencija ponajbolji u Himkiju, u kojem je 10 poena ubacio i Fridzon. Planinić je igrao 35 minuta u Himkiju, a Krešimir Lončar je u igri proveo 26 minuta, te je ubacio 8 poena (4-6 dvice) uz pet skokova i dvije asistencije.

Euroliga, 3. kolo:

Skupina A:

Union Olimpija – Panathinaikos 67-85

Cantu – Himki 67-54

Redoslijed: 1. Real Madrid 2-1, 2. Panathinaikos 2-1, 3. Fenerbahçe 2-1, 4. Cantu 1-2, 5. Union Olimpija 1-2, 6. Himki 1-2

Skupina B:

Unicaja – Montepaschi 91-89 (produžetak)

Redoslijed: 1. Maccabi Tel Aviv 3-0, 2. Alba Berlin 2-1, 3. Unicaja 2-1, 4. Asseco Prokom 1-2, 5. Chalon 1-2, 6. Montepaschi 0-3

Skupina C:

Anadolu Efes – Cedevita 85-66

Redoslijed: 1. Žalgiris 3-0, 2. Anadolu Efes 2-1, 3. Armani Milano 2-1, 4. Caja Laboral 1-2, 5. Olympiacos 1-2, 6. Cedevita 0-3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:03