AMERIKANCI CARUJU

BOGATI SVE BOGATIJI Real najvrijedniji klub na svijetu, još dva nogometna giganta u top pet

U top 50 još uvijek dominiraju NFL franšize, kojih je čak 20, a slijede ih bejzbol klubovi (12) te NBA momčadi (10). Od preostalih osam klubova, sedam je nogometnih, dok je jedini uljez na listi ekipa Formule 1, Ferrari
 GETTY

Magazin Forbes, koji se bavi svime na što se može zakačiti cijena, objavio je listu 50 najvrijednijih sportskih klubova na svijetu. Na prvom mjestu nalazi se, vrlo prikladno, kraljevski klub iz Madrida koji prema procjeni Forbesa vrijedi 3.26 mlijardi američkih dolara.

Za petama im pušu vedete američkog nogometa i bejzbola, Dallas Cowboysi i New York Yankeesi koji vrijede po 3.2 milijarde dolara svaki. Top 5 zatvaraju još dva nogometna giganta, Barcelona i Manchester United, koji su ujedno i zadnji klubovi na listi koji vrijede više od 3 milijarde 'zelembaća'.

Glavni razlog za ovako velike cifre su TV-prijenosi tj. novi ugovori koje su lige, ili čak klubovi pojedinačno sklopili s televizijskim kućama. Aposlutni prvak u tome je NFL u kojem godišnje na taj način zarade oko 6.5 milijardi dolara, dok puno ne zaostaju ni engleski Premiership i NBA liga. Sky za prenošenje utakmica prvog razreda engleskog nogometa plaća 2.7 milijardi dolara godišnje, dok TNT NBA ligi daje tek neznatno manjih 2.66 milijardi dolara.

Opći zaključak magazina Forbes je da su bogati sve bogatiji, budući da prosječni top 50 klub vrijedi enormnih 1.75 milijardi dolara, što je 31% više nego je slučaj bio prošle godine.

No, vratimo se malo na prvoplasirani Real iz Madrida. 'Kraljevi' su prošle godine od TV-prava uprihodili rekordnih 277 milijuna dolara, ali su sezonu završili bez trofeja što je veliki udarac na ponos Florentina Pereza i Realovih navijača. S financijske strane sušna sezona ih je sigurno oštetila, ali ne kao sudska odluka kojim im je zabranjena obnova Santiago Bernabeua, koja bi prihode kluba sigurno digla na novu razinu, bližu američkim profesionalnim momčadima koja u svojim zadnjima sve više nude nazamislivi luksuz i to, naravno, dobro naplate.

U top 50 još uvijek dominiraju NFL franšize, kojih je čak 20, a slijede ih bejzbol klubovi (12) te NBA momčadi (10). Od preostalih osam klubova, sedam je nogometnih, dok je jedini uljez na listi ekipa Formule 1, Ferrari.

Top 10 najvrijednijih klubova na svijetu

1. Real Madrid (nogomet) - 3.26 mlrd $

2. Dallas Cowboys (američki nogomet) - 3.2 mlrd $

2. New York Yankees (bejzbol) - 3.2 mlrd $

4. Barcelona (nogomet) - 3.16 mlrd $

5. Manchester United (nogomet) - 3.1 mlrd $

6. Los Angeles Lakers (košarka) - 2.6 mlrd $

6. New England Patriots (američki nogomet) - 2.6 mlrd $

8. New York Knicks (košarka) - 2.5 mlrd. $

9. Los Angeles Dodgers (bejzbol) - 2.4 mlrd. $

9. Washington Redskins (američki noogomet) - 2.4 mlrd. $

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:45