INTERVJU S KAPETANOM

DARIJO SRNA ČVRSTO UZ IZBORNIKA 'Štimčeve kritike su potrebne. Ako se netko ljuti, to je njegova stvar!'

 Goran Mehkek/CROPIX

Darijo Srna preskočio je prijateljsku utakmicu Šahtara i Kayserispora (pobjeda Ukrajinaca 2:1) zbog istegnuća gležnja, dva dana boravio je na terapijama, no brzo se vratio treninzima.

- Radilo se o laganoj distorziji koja mi se dogodila u prvom kolu prvenstva, bez većih posljedica – javio se iz Donjecka kapetan Vatrenih koji već poslovično nije imao vremena za ozbiljniji odmor.

Sa Škotskom smo si vrhunski zagorčali život. Kako se dogodilo da "sigurna pobjeda" postane poraz s posljedicama koje bi mogle biti jako teške? Sigurno ste puno razmišljali o tome u ovih četrdesetak dana.

- Što da mislim? Isto kao da se pitam kako je Bayern 1999. godine izgubio finale Lige prvaka u tri minute. To je taj dan, taj trenutak, koji se možda mogao izbjeći, a možda je bio neizbježan. Ali s time se mora živjeti. Mi Hrvati smo najbolji u stvaranju euforije i jednako tako u ubijanju pozitivnog ozračja. Naša reprezentacija ima kvalitetu koja nije upitna, međutim Belgija je, ako ćemo realno govoriti, pojedinačno najjača u skupini, pogotovo posjeduju dužu klupu. Nitko nije bio na visini i gotovo. Pokušat ćemo se vaditi koliko god možemo da izravno odemo u Brazil, ukoliko neće ići ostaju nam dodatne kvalifikacije u kojima ne bismo bili prvi put, imamo status nositelja i šansu za plasman na SP. Ne zaboravimo da je ovo najteža skupina u povijesti u kojoj je Hrvatska igrala, da se poraz nije dogodio sa Škotskom, tko kaže da se ne bi zbio u nekoj drugoj utakmici, recimo s Belgijom. Sada nas čeka Beograd, koji je svakako neugodan. Nakon tog gostovanja moglo bi se više znati, ako ne pobijedimo bit ćemo vjerojatno drugi, no ne smijemo razmišljati na takav način, trebamo biti svjesni da smo jaki, da imamo kvalitetu. Navijači moraju znati da smo ušli sa 100 posto htijenja, međutim nismo bili pravi niti dovoljno agresivni, tako da je to bilo svega 20-30 posto mogućnosti – izgovorio je Srna praktično u jednom dahu.

Kako ste doživjeli izbornikovo javno prozivanje nekih igrača (vezni red sa Škotima!) da se moraju sramiti, a Ivana Strinića označio je čovjekom preko kojega su primljeni svi golovi. Kako gledate na to kao kapetan ekipe?

- Nije to bila nikakva loša izbornikova namjera, možda je to krivo iskomentirano. Nisam čitao sve što je bilo napisano, ne znam tko je što sve rekao, ali znam da Štimac maksimalno štiti igrače. Naravno da kritike moraju postojati, pravu kritiku treba uputiti na koga god da se odnosi, ako se netko ljuti to je njegova stvar.

Što ako nam se dogodi debakl, da izgubimo i od Srbije i od Belgije, da uđemo u "zonu sumraka"?

- Ne bih razmišljao tako daleko o tome, možemo izgubiti i dobiti. Štimac je talentiran trener i siguran sam da će pronaći izlaz iz ove situacije. Svi znamo koliko nam znači utakmica sa Srbijom. U prvom ogledu navijačima i sebi priuštili smo veliku radost i satisfakciju. U Beogradu su oni favoriti, igraju na svojem stadionu pred više od pedeset tisuća ljudi, a činjenica je da imaju jako dobru reprezentaciju, iznimno ih cijenim kao i trenera Sinišu Mihajlovića.

Hajduk se neće privatizirati

Na kraju morali smo ga pitati za Majstora s mora, bio je Hajdučko srce još 2003. godine. Što danas kaže na aktualnu temu - treba li Grad Split prodati Hajduk?

- Samo mogu reći da je Hajduk na pravom putu, bolje ovako nego onako. Moje je mišljenje da još ima ljudi koji rade u klubu, a nemaju veze s nogometom. Manje ih je, ali i dalje postoje. Bitno je da Igor Tudor bude dugoročno rješenje. Mora. S takvom karizmom, ponašanjem, znanjem, pokazao je i u finalu Kupa i u Superkupu da Bijeli mogu računati na svoju djecu. Tudoru treba podrška, očekujem da Hajduk igra sa srcem, a rezultat će doći. Nemoguće je uspoređivati Hajduk s Dinamom pa sada i Splitom po financijama, ali Hajduk ima što nitko nema.

Niste konkretko kazali jeste li za ili protiv da klub kupe Amerikanci, Tomaš ili netko treći.

- Mislim da je prodaja nemoguća misija. Da od toga neće biti ništa. Hajduk je prevelika institucija da bude predan u ruke privatnika.

U Šahtaru imate pozitivan primjer, Rinat Ahmetov je napravio mnogo.

- Ahmetov je iz Donjecka, on voli Šahtar, na svakoj je utakmici, ali Amerikanci i Hajduk, nije mi to baš neka poveznica.

Javio se i Matt Tomaš, Hrvat iz Australije, njega su navijača bolje prihvatili.

- Malo to pratim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:37