REZIME EUROPSKE JESENI

Dinamo nije prežalio Red Bull i osam milijuna eura

Nogometaši Dinama su skupinu Europske lige završili na 3. mjestu, gdje im je po klupskom rejtingu i bilo mjesto, ali jesenska europska sezona ne može se nazvati uspješnom
Varazdin, 131009.Na gradskom stadionu u Varazdinu igra se kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo reprezentacija (U21) Hrvatske i Srbije.Na slici: Andrej Kramaric slavi za 2:0Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Prosječnog navijača Dinama ne zanima dominacija u domaćim natjecanjima, koja je uvelike rezultat privilegiranoga gospodarskog položaja Zagreba, nego nadmetanje sa sebi ravnima ili boljima od sebe u eurokupovima. Europska liga činila se idealnom za igrački roster kojim je raspolagao Jurčić, spoja neiskusnih i jako iskusnih, ali nedovoljno moćnih.

Ove jeseni, od šest Dinamovih suparnika, samo su dva - Pjunik i Red Bull, bili prvaci svojih zemalja, u skupini nitko, a izbjegnuti su i klubovi iz Liga petice. Nije se prošlo, ponajprije zbog poraza na domaćem terenu. Sva tri u skupini, te u 3. pretkolu Lige prvaka s Red Bullom.

- Moje je najveće razočaranje poraz od Salzburga, imao sam drugačije snove za ovu europsku jesen - priznao je Jurčić. Jasno je i zašto; u Ligi prvaka zaradilo bi se šest do osam milijuna eura više nego što će klub dobiti od jeseni u Europskoj ligi (1,640.000 eura), no upitno je kakve bi rezultate ova Dinamova momčad postizala, bi li negdje teško stradala kao primjerice lani u Londonu protiv Tottenhama, s tih 0-4 izjednačeni su rekordni porazi.

Navijač je uvijek nestrpljiv i hoće uspjeh odmah, ali pobjednička momčad se ne stvara preko noći. Plusevi ove sezone su međunarodna afirmacija Badelja i Lovrena, predstavljenih još prošle sezone, koji su postali A-reprezentativci, te neprocjenjivo iskustvo koje su stekli Tomečak i Barbarić, pa i Kramarić u pet ulazaka s klupe. To je zalog za budućnost.

Stranci se, međutim, nisu pokazali kao prevaga; primjerice, Morales je najučinkovitiji igrač HNL-a, ali u Europi je, već drugu sezonu, imao neki učinak samo u pretkolima. Dvije pobjede u gostima u skupini Europske lige, pak, potpisali su domaći igrači, u Temišvaru Badelj i vratar Lončarić, a u Bruxellesu Tomečak i vratar Butina, iako je zabio Slepička.

Dinamu nedostaje strijelac, potvrdilo se da Papadopoulos i Slepička “nisu ti”. Grk je skupio 10 nastupa i zabio dvaput, Red Bullu i Heartsu, Čeh osam nastupa i gol Anderlechtu. Obojica bez asistencije. Mandžukić je, pak, posebna priča; osim što je zbog žutih kartona propustio utakmicu s najvećim ulogom, kolovoški uzvrat s Red Bullom, sva je svoja tri eurogola zabio zaključno s prvim kvalifikacijskim nadmetanjem za Euroligu s Heartsom. Opet, Mandžo može otići uzdignuta čela, bez njegova učinka ne bi bilo tri posljednja Dinamova trajanja u Europi do prosinca i dvoboja odluke za proljeće i nakon Svih svetih.

Morales je skupio četiri asistencije u pretkolima, te zabio za 3-0 u Temišvaru, Sammir ima gol iz Temišvara za 2-0 i još dvije asistencije, no sve je to bilo presporo kada su se sva tri suparnika u Maksimiru postavila u formacije s trojicom stopera: nedostajao je dovoljno brzi protok lopte, poglavito u zadnjoj trećini terena, te napadač-skakač kojem bi se nabacivalo s bokova. U tome je i tajna Dinamovih pobjeda u gostima: više prostora na suparničkoj polovici, a ne u podršci navijača, koji nisu mogli ništa Anderlechtovu bunkeru.

Uz mudrije selektiranje igrača Dinamo nadolazećih sezona, ovisno o ždrijebu, može i u Ligu prvaka, pa se tamo potući za 3. mjesto u skupini i na taj način “prezimiti” u Europi. No, potrebno je i mudrije “selektiranje” navijača jer Dinamo je pod uvjetnom Uefinom kaznom, prijetnjom izbacivanja iz eurokupova zbog nereda u sljedeće tri sezone.

Ipak vraćanje najboljih iz Lokomotive

Mogu otići Mandžo, Vrdoljak, Etto, Sammir i Carlos

Zanimljiva je i neslužbena Dinamova transfer lista: Mandžukić je mentalno već negdje drugdje, a dođu li ponude, neće se zaustavljati Vrdoljaka, Etta, Sammira i Carlosa, te Tomića koji je nastupio samo triput u domaćem kupu. Za sve njih postoje zamjene u vlastitom kadru (Calello, Chago), Lokomotivi (Vrsaljko, Antolić, kada se oporave Pivarić i Musa) ili Hrvatskoj (Vida?). Lokomotivin direktor Šikić je protiv vraćanja najboljih s posudbe ove zime, no Jurčić bi ih želio osobno trenirati već od zimksih priprema i navikavati ih na zahtjeve s kojima će se suočiti u novom pokušaju proboja u Ligu prvaka. (nl)

Učinak u Europi ove sezone

nastupi

12 Vrdoljak, Sammir

11 Badelj, Lovren

10 Butina, Mandžukić, Morales, Papadopoulos

9 Etto

8 Barbarić, Slepička, Tomečak

6 R. Kovač, Sivonjić

5 Bišćan, Carlos, Chago, Kramarić*

4 Cufré, Calello

3 Ibáńez

2 Glavina, Lončarić

* sve ulasci s klupe u 2. poluvremenu

pogoci

3 Mandžukić

2 Badelj, Papadopoulos

1 Bišćan, Lovren, Morales, Tomečak, Sammir, Slepička, Vrdoljak, Scutaru (ag)

asistencije

4 Morales

2 Sammir

1 Badelj, Tomečak, Sivonjić

gledanost u Maksimiru:

Pjunik bez gledatelja

Salzburg 20.000

Hearts 19.000

Anderlecht 17.500

Ajax bez gledatelja

Timisoara bez gledatelja

prosjek (3): 18.800

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:00