NASLJEDNIK SRNE

HEROJ IZ KOPRIVNICE Bašić je odbio Liverpool i Fiorentinu jer se želio dokazati u Hajduku

U prvu momčad Hajduka ušao je sa 16 godina postavši najmlađi debitant Bijelih u HNL-u
Polaca, 121013.Igraliste u Polaci. Prijateljska nogometna utakmica NK Polaca - NK Hajduk iz Splita, povodom proslave 40. rodjendana NK Polaca.Na fotografiji: igrac Hajduka Josip Basic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Nakon svega što je Josip Bašić prošao posljednjih mjeseci može se bez ustručavanja kazati “Bog ga je nagradio”. Bio je na pragu operacije koljena, propustio je ljetne pripreme seniorske momčadi Bijelih, a potom i Svjetsko prvenstvo reprezentacija do 17 godina gdje je tijekom kvalifikacija nosio kapetansku vrpcu. Sve to Bašića nije obeshrabrilo, dapače, vrijeme je pokazalo da je postao još jači i bolji.

Čak i spretniji, jer pogodak u sudačkoj nadoknadi koprivničke utakmice kojim je donio bod Hajduku djelo je spretnog igrača. Premda golovi nisu njegova glavna karakteristika, Bašić zna zabiti, a pogotkom sa 17 godina i osam mjeseci ušao je među najmlađe strijelce Hajduka u HNL-u. U prvom ovosezonskom nastupu za Bijele postigao je pogodak koji će dugo pamtiti.

Na Poljud je došao sa 13 godina iz vranjičkog Omladinca gdje je trenirao pod paskom Franka Bogdana čiji je 'inkubator’ europskom nogometu već dao poznata imena poput Marka Livaje i Ante Roguljića, napadača pod ugovorom s milanskim Interom, odnosno austrijskim Salzburgom. Brzo se u Hajduku vidjelo da je Bašić extra talent, jer snagom i znanjem dominirao je u nižim uzrastnim kategorijama.

U prvu momčad Hajduka ušao je sa 16 godina postavši najmlađi debitant Bijelih u HNL-u. Prvi je nastup zabilježio 29. rujna prošle godine u Maksimiru na derbiju Dinama i Hajduka (3:1), a prethodno je morao proći i posebni specijalistički pregled kojim dozvolu za nastup dobivaju igrači mlađi od 17 godina. Mišo Krstičević pozvao je Bašića još u vrijeme kada je junak iz Koprivnice igrao za kadete. U tom kadetskom uzrastu Bašića je vodio Hari Vukas, današnji asistent Igora Tudora.

- Bašić je igrač probojnosti i okomitosti - govorio je Vukas nakon što je Bašić u prvoj kadetskoj sezoni zabio 12 golova u 25 nastupa.

Mišo Krstičević nije previše razmišljao kada mu je ponestalo igrača za taj derbi u rujnu prošle godine.

- Bašić je kadet, ali snažan. Ima moć i što je najvažnije, jak je u glavi. Njega neće poremetiti činjenica da je iz kadeta ušao u seniorski sastav - poručio je Krstičević.

Bašića i njegovu obitelj nije uznemirio ni poziv Liverpoola da se pojavi na probi na Anfieldu. Uredno su se zahvalili Liverpoolu, potom i Fiorentini, jer otac Ante je odmah jasno rekao:

- Prvo se Josip mora dokazati u Hajduku.

Nakon debija u Maksimiru prošlu je sezonu ipak ponajviše odradio u juniorima. Premda je bio izlazni kadet, priključen je starijoj generaciji. Stalno je Bašić u društvu starijih, stalno ide korak naprijed, pa je tako već ovog ljeta potpisao trogodišnji ugovor, ali na pripreme u Sloveniju nije otišao. Umjesto na Pohorje Bašić je odletio za Antwerpen na pregled otečenog koljena. Bili su to teški trenuci za mladog igrača u usponu. Ali, nije Bašić klonuo duhom, već je krenuo s dugotrajnim oporavkom odigravši nekoliko test-utakmica za juniore. Još teže mu je bilo prihvatiti činjenicu da zbog nedovoljne oporavljenosti neće sa svojom generacijom na Svjetsko prvenstvo u UAE. Kapetan u generaciji Halilovića i Roguljića, već je taj podatak govorio da je u Bašićevim nogama zaista zalog budućnosti Hajduka i prava je šteta da Gudeljovoj reprezentaciji nije mogao pomoći u Emiratima.

Koja je prava pozicija za Josipa Bašića? Kroz kadete i juniore igrao je na poziciji desnog veznog i desnog krila. Istu je ulogu uglavnom imao i u reprezentaciji Hrvatske U-17. Ali, upravo izbornik Gudelj smatra da je Bašić igrač koji najviše podsjeća na aktualnog kapetana hrvatske reprezentacije.

- Bašić me podsjeća na Srnu. Uloga desnog beka u današnjem modernom nogometu najviše mu odgovara - poručio je Gudelj.

U Koprivnici je igrao na desnom krilu ispred Vršajevića, iz te pozicije došao je u situaciju zabiti važni zgoditak s kojim je Hajduk produžio niz neporaženosti na devet utakmica. Prošle sezone Bašić je samo bljesnuo debijem kontra Dinama, ali u ovom prvenstvu, bude li ga zdravlje poslužilo, Bašić je na najboljem putu da upiše kontinuitet nastupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:58