BRILJANTNA GENERALKA

HRVATSKA - JUŽNA KOREJA 4:0! Sjajni Vatreni potpuno dominirali: Rasturili Korejce i poslali poruku Mihajloviću i Srbiji

U prvom nastupu u 2013. Hrvatska je u Londonu deklasirala Južnu Koreju 4:0. Golove za hrvatsku vrstu zabili su Mandžukić (32), Srna (41), Jelavić (57) i Petrić (85)
 Srđan Vrančić/CROPIX

Uvjerljivim pokerom protiv uvijek neugodne Republike Koreje u prijateljskom dvoboju na stadionu Fulhama u Londonu, hrvatski su nogometaši na najbolji način najavili kvalifikacijski dvoboj sa Srbijom 22. ožujka. Izabranici Igora Štimca ozbiljno su shvatili njegovu prijetnju “pazite se”, kako glede pristupa, tako i očuvanja od ozljeda i sa 4-0 (2-0) protiv 34. reprezentacije s Fifine ljestvice zaokružili jubilej 100-tih nastupa u našoj nacionalnoj momčadi Pletikose, Srne i Šimunića.

Igor Štimac je krenuo s najavljenom postavom, Kranjčarom umjesto pošteđenog Perišića na lijevom veznom te istanbulskim napadom; Mandžukić i povratnik Olić visoko su pritiskali zadnju liniju Korejaca, najlošiji dio momčadi i da je Ola bio prisebniji u dva navrata mogli su naši već u prvih 14 minuta voditi 2-0. Korejci su diktirali svoj brzi ritam, a naši ga prihvatili u želji da što prije zabiju, nisu uspijevali nametnuti željeni posjed. Korejci su najbolju prigodu imai nakon protunapada u 10. minuti, kad je slavljenik Pletikosa već bio svladan, ali je Ćorluka Kijev udarac glavom izbio s crte vratiju.

Modriću odgovara 4-4-2

Hrvatska je povela nakon prekida u 33. minuti, kojeg je izborio Srna. Rakitić je centrirao s desne strane, a Mandžukić, bez da je skočio, bio najviši u srcu šesnaesterca i glavom poentirao za 1-0. Već u sljedećoj minuti Mandžo je propustio povećati vodstvo, a u 39. minuti Pletikosa je obranio volej korejskog centarfora, iznenadnu prigodu nastalu nakon Strinićeve nonšalantnosti. Naši su tek nakon vodstva smirili igru i nametnuli kontrolu, vrebajući ubod okomitom loptom, kako zahtijeva Štimac. I ubrzo je ponovno kiksala korejska obrana, ‘zaboravila’ izaći u blok Srni, a naš bradati kapetan je mirno naciljao s crte kaznenog prostora i pogodio dalji kut vratara Junga. Bio je to Srnin 20. pogodak u hrvatskom dresu.

Vrlo dobar je bio Modrić, kojem najbolje odgovara sustav 4-4-2, razigravao je suigrače i prebacivao težište igre s jedne na drugu polovicu. Vrlo dobar je bio i još jedan povratnik, Niko Kranjčar, dok je Olić stalno bio u poluprigodi, ali je griješio. Tjelesno je Ola spreman, ali nije još izbrusio formu.

Loš dan Ivana Strinića

U drugi dio se ušlo s dvije planirane izmjene u napadu, ušao je prvi put u Štimčevu mandatu Mladen Petrić, kojem je ovo domaći teren, te Nikica Jelavić, kojeg u Evertonu već sedam utkmica ‘neće gol’. Ušao je odmah i Lovren umjesto Strinića, kojem je ovo bilo valjda najlošijih 45 minuta u ‘repki’, Šimunić je pomaknut na lijevi stražnji bok. Korejski izbornik Choi Kamg-Hee obavio je četiri izmjene i suparnik je u nastavku bio življi, no primiren je u 58. minuti, kad je Modrić dubinski proigrao Jelavića, a ovaj ljevicom pogodio dalji kut; naravno, iz jednog dodira.

Sammir kao ‘joker’

Štimac je još dao prigodu ‘jokeru’ Sammiru, koji je za razliku od Dinama odigravo otprve, te debitantima Andrijaševiću i Ademiju, Korejci više nisu ozbiljnije zaprijetili, a naši su ih kaznili iz jedne od mnogobrojnih kontri, okomitom akcijom Andrijašević-Jelavić-Petrić za 4-0.

Hrvatska - Južna Koreja 3-0 (Mandžukić 32., Srna 41., Jelavić 57., Petrić 85.)



HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić (od 46. Lovren) - Rakitić, Vukojević (od 66. Andrijašević), Modrić (od 71. Ademi), Kranjčar (od 58. Sammir) - Mandžukić (od 46. Petrić), Olić (od 46. Jelavić)

JUŽNA KOREJA: Jung - Choi, K. Shin, Kwak, M. Shin - Ji, Son, Koo, J. Lee - Ki, Y. Lee

Kraj utakmice.

90+2. minuta - Slobodan udarac za Južnu Koreju. Kwak je pogodio živi zid, lopta se odbila u korner.

90. minuta - Igrat će se još dvije minute.

85. minuta - GOOOOOL Hrvatska je još jednim prekrasnim lobom povećala vodstvo. Na Jelavićevu asistenciju, Mladen Petrić stavio je točku na i.

76. minuta - Koreja i dalje uporno napada, Hrvatska se uspješno brani i svoju priliku za četvrti pogodak čeka iz kontre.

72. minuta - Južna Koreja pokušala je još jednom udarcem izvan kaznenog prostora, međutim Pletikosa je dokazao zašto je stoti put na vratima reprezentacije.

66. minuta - Umjesto Vukojevića u igri je Andrijašević.

65. minuta - Li je opet pokušao iznenaditi Pletikosu, ali je opet bio neprecizan.

64. minuta - Opet je Srna pronašao Jelavića, koji je pucao s 20 metara s lijeve strane, ali ravno u vratara.

63. minuta - Slobodan udarac za Hrvatsku izveo je Srna, Jelavić je skočio, ali nije uspio iskontrolirati loptu.

57. minuta - GOOOOOL Hrvatska je uspjela izaći iz svoje polovice, Petrić je dodao Modrići, koji je uposlio Jelavića u 16-ercu, a Nikica iz prve šalje loptu u mrežu.

52. minuta - Južna Koreja je krenula odlučno u drugom dijelu po pogodak. Vode igru u nastavku.

Šimunić je prešao na Strinićevu poziciju, a Lovren na poziciju stopera.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Izašli su Olić, Mandžukić, Strinić, a u igri su Petrić, Jelavić i Lovren.

Kraj prvog poluvremena.

41. minuta - GOOOOOL Srna je u svom stotom nastupu, postigao 20. pogodak. Došao je do vrha 16-erca i odličnim lobom prebacio vratara Junga.

39. minuta - Pletikosa je spasio Vatrene. Ji je odlično pucao iz prve s 13 metara, ali Plete brani.

32. minuta - GOOOOOL - Mandžukić je naletio na Rakitićev centaršut i glavom poslao loptu u mrežu, za vodstvo Vatrenih.

31. minuta - Slobodan udarac na 25 metara za J. Koreju. Lopta je završila u živom zidu.

29. minuta - Olić i Mandžukić bili su u kontri, ali su Korejci na vrijeme izbacili loptu iz svog kaznenog prostora.

27. minuta - M. Shin je gotovo s pola terena pokušao iznenaditi Pletikosu, lopta je prošla nekoliko metara od stative.

19. minuta - Mandžukić je pao u kaznenom prostoru, sudac se nije oglasio.

19. minuta - Kranjčar je pokušao iz vana, samo korner za Hrvatsku.

14. minuta - Mandžukić je uzeo loptu u korejskom 16-ercu, dodao do Olića koji ispred vratara nije uspio poslati loptu u mrežu.

10. minuta - J. Koreja je opet bila u šansi, naša obrana je uspjela otkloniti opasnost. Ćorluka je izbacio loptu s gol linije.

8. minuta - J. Koreja je prvi put zaprijetila, J. Lee - Ki je pucao izvan 16-erca, pored gola.

7. minuta - Kranjčar je s lijeve strane ubacio za Olića, koji glavom s deset metara nije bio precizan.

2. minuta - Hrvatska se našla u izglednoj prilici, ali je duga lopta, koja je s lijeve strane išla na peterac, bila prebrza za Mandžukića.

Tribine na londonskom Craven Cottageu nisu ispunjene do kraja, veću podršku navijača ima Južna Koreja.

Utakmica je počela.

Pletikosa, Srna i Šimunić protiv Južne Koreje istrčat će stoti put na teren u dresu reprezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:19