'NE MIJENJAJ FORMACIJU!'

Hrvatski stručnjaci protiv Štimca: 'Pa nećemo se valjda prilagođavati Makedoniji!'

'Kad je sam u napadu Mandžukić nije ubitačan! Njemu treba još jedan igrač, bili to Jelavić ili Eduardo. Drugi napadač veže stopere, a onda se tu ubacuje Mandžukić'
 Nenad Dugi/CROPIX

Igor Štimac, barem se tako dalo uočiti na treninzima, za Makedoniju sprema varijantu s jednim napadačem, Marijom Mandžukićem. Radi se o formaciji 4-2-3-1. S desne strane na krilnoj poziciji trebao bi biti Darijo Srna, s lijeve po svemu sudeći Ivan Perišić.

Naravno, Štimac se do početka utakmice na stadionu Filipa Drugog može predomisliti i promijeniti priču, ali pitali smo trojicu hrvatskih trenera što oni misle o formaciji koju bi Štimac trebao suprotstaviti Makedoncima. Zanimljivo, svi su protiv! Tvrde da takva taktika i izbor igrača neće upaliti.

- Dobro, mislim da nije korektno soliti pamet izborniku. Ali, ako me već pitate, hrvatska reprezentacija nema igrače za formaciju 4-2-3-1 - tvrdi trener Lokomotive Tomislav Ivković.

Igra s jednim napadačem?

- Pogrešno! Kad je sam u napadu Mandžukić nije ubitačan! Njemu treba još jedan igrač, bili to Jelavić ili Eduardo. Drugi napadač veže stopere, a onda se tu ubacuje Mandžukić i postaje najopasniji, ubojito opasan - zaključuje Ivković

Niti Zoranu Vuliću se nije dopala mogućnost da Hrvatska u takvoj formaciji zaigra u Skoplju.

- Ne sviđa mi se to!

Odmah objašnjava i zašto...

- Pa neće se valjda Hrvatska prilagođavati Makedoniji? Makedonija se mora prilagođavati Hrvatskoj! Kad se mijenjaju formacije radi suparnika, onda to nije dobro. Mi smo bolji od Makedonije i tako se moramo ponašati u Skoplju. Moramo se nametnuti i dominirati.

A što Zlatko Kranjčar kaže za formaciju 4-2-3-1 koju uvježbava Štimac?

- Nešto slično igra Bayern. Ovdje je vrlo bitno tko će igrati na poziciji playmakera. Ne znam, izbornik Štimac sigurno zna zašto se odlučio za takvu formaciju. Teško je govoriti izdaleka, on najbolje vidi što se događa na treninzima, u kakvoj su formi reprezentativci, tko će najbolje odogovoriti svim zadacima u Skoplju - zaključio je Kranjčar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:01