DINAMOV VUNDERKIND

Mateo Kovačić: 'Bit ću spreman za ulogu vođe kada klub napuste Badelj i Sammir'

 Drago Sopta/Cropix

Maksimirski vunderkind Mateo Kovačić više definitivno nije “mali Kova”. U ovih 18 mjeseci otkako ga je Vaha priključio prvoj momčadi fizički je ojačao, njegova igra je dobila na iskustvu i rutini, a i ne skriva više pogled od novinara...

Rečenice su mu kao i lopte koje dijeli suigračima - jasne, rezolutne i pogađaju u srž.

- Znate, sviđa mi se ova trenerova ‘mi smo Dinamo i neka oni misle o nama’ - rekao nam je u uvodu.

Iskreno, ta Čačićeva umotvorina sviđa se i nama. Bilo je i vrijeme kada će netko u Maksimiru presjeći i prestati od nogometnih analfabeta raditi kojekakve Reale i Barcelone s Istoka Europe. Da, Ludogorec treba respektirati, ali tu priča počinje i završava.

- Zna se koja su naša očekivanja. Ma koliko god to bizarno zvučalo, mi u prvoj utakmici određujemo je li sezona uspješna ili nije. Prema onome iz Austrije, bit će dobra - nasmijao se prvotimac.

I doista, pripremne utakmice pokazale su dobar uvod. Ili kako je Kovačić to opisao “svježi i lagani, pogotovo protiv Kijeva i Spartaka”.

- Ako tako nastavimo, neće biti problema. Okej, Ludogorec je zahtjevan protivnik, ali ja mislim da nisu teži od Malmöa. Idemo do kraja - poručio je, čini se, budući Dinamov vođa.

Jer, takav jasan i tvrd stav dugo se nije osjetio u Maksimiru, pogotovo ne od nekoga tko se učlanio u klub punoljetnih prije dva mjeseca... Nama preostaje tek da vjerujemo kako će se u Dinamu itekako oslanjati na ovo “dijete” koje je definitivno odraslo.

A budući da su Badelju omiljene novine postale La Gazzetta, a Sammir bez putovnice više ne ide ni do centra Zagreba, uskoro bi Mateo Kovačić mogao postati prvi dirigent Čačićeva ansambla.

- Iskreno, ne znam da odlaze, ali ako se to dogodi, tu sam. Igram tu poziciju na sredini terena i spreman sam preuzeti rizik na sebe - bez okolišanja poručio je Kovačić. Potom smo loptu prebacili u duge vode. Kažu u U-19 reprezentaciji da bi se s Kovom ravnopravno borili za naslov prvaka Europe u Estoniji...

- Prema onome što su igrali, trebali su ići u polufinale i bez mene. Nadam se da ćemo na SP-u pokazati koliko vrijedimo i otići korak dalje.

Ovo “mi” znači da Mateo Kovačić vjeruje kako će biti među svojim vršnjacima u Turskoj sljedeće godine.

- Ako me pozovu - zaključio je “mali” Kova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:42