MAXTV HNL

Osijek ostao na dnu nakon 0-0 sa Zadrom

U utakmici 12. kola Prve HNL u Osijeku su nogometaši Osijeka i Zadra odigrali bez zgoditaka 0-0, pa su Osječani i dalje posljednji na ljestvici.
 Vlado Kos / CROPIX

U utakmici 12. kola Prve HNL u Osijeku su nogometaši Osijeka i Zadra odigrali bez zgoditaka 0-0, pa su Osječani i dalje posljednji na ljestvici.

Uspavljujuće je počela utakmica. Jedni i drugi ispitivali su snage, a prvi je nešto konkretno učinio Osijek. Šorša je prošao desnom stranom i ubacio loptu u kazneni prostor prema Ljubojeviću koji se nalazio na sedam-osam metara od protivničke mreže. Bila je to vrlo izgledna situacija za pogodak, ali Ljubojević je u padu nogom pucao tik pokraj desne vratnice pa posla za gostujućeg čuvara mreže Matkovića nije bilo. Bilo je to na početku četvrte minute utakmice. Pomisliti se tada moglo da je to i najava napadačke poduzetnosti Bijelo-plavih, ali njihovi napadi nisu se slijevali prema kaznenom prostoru gostiju. Tekli su sporo bez okomitosti i prave ideje. Obrana Zadra nije imala puno posla ni brige pri njihovu zaustavljanju. A o vlastitom napadu gostujući je sastav malo razmišljao. Kad god su mogli i koliko god su mogli, Zadrani su dugo čuvali loptu nadajući se da će strpljenjem naći neku pukotinu u zadnjem redu domaćina. No, našli su je Osječani u 24. minuti. Vitaić je izmijenio dupli pas s Ljubojevićem pa se našao u prigodi. Pucao je s dvanaest metara, ciljao donji lijevi kut, ali vratar Matković prozreo je njegovu nakanu, ispružio se koliko je dug i loptu odbio u korner.

U igri Osijeka osjećala se nesigurnost, zapravo strah zasigurno izazvan nespokojem koji mu je donio položaj na tablici. No, ipak, u 33. minuti opet se Bijelo-plavima ukazala prigoda za vodstvo. Vitaić je izveo udarac iz kuta s lijeve strane, a Novaković visoko skočio, nadvisio vratara Matkovića, ali lopta upućena glavom je preletjela je preko grede. Što je igra više odmicala i grešaka je bilo sve više, poglavito kod domaće momčadi. Naravno, zvižduci s tribina postajali su sve češći.

U 42. minuti i Zadar je konačno učinio nešto u napadu. Jerbić je opasno zaprijetio udarcem s osamnaest metara, ali lopta je otišla preko grede. Bio je to prvi i jedini pokušaj gostiju u prvom poluvremenu, ali ako ništa drugo upozorio je domaću obranu da nema pravo ni na kakvo opuštanje i usnulost.

Nakon samo pet minuta igre u nastavku utakmice domaćini su ostali brojčano neravnopravni. Šimunec je u skoku s kapetanom Zadra Jerbićem po mišljenju suca Vučkova bio prežestok. Pokazao mu je zbog prekršaja kojeg je dosudio žuti karton, a kada je pogledao u svoju evidenciju i crveni. Naime, Šimunec je imao već jednu javnu opomenu stečenu u 28. minuti pa je morao put svlačionice.

U 53. minuti su gosti imali veliku prigodu. Ukazala se Terkešu koji je snažno pucao s 14 metara, ali vratar Mikulić je uspio obraniti udarac odbivši loptu i omogućivši svojoj obrani da do kraja otkloni opasnost. Reagirao je ubrzo i trener domaćih Rupnik. Povukao je iz igre napadača Dugandžića i na teren poslao Lukića koji je popunio upražnjeno mjesto njegove obrane nakon isključenja Šimuneca. Ali, značilo je to ujedno i da će u vrhu Osijekovog napada usamljen ostati Ljubojević.

Ipak, Bijelo-plavi nisu odustali od napadačkih pokušaja jer jako dobro su znali da im tri boda iz ove utakmice imaju ogromno značenje. Međutim, problem njihove neefikasnosti je postao već poslovičan. Posljednji su puta zatresli protivničku mrežu u sedmom kolu kada su na svom stadionu pobijedili momčad Hajduka. S igračem manje domaćini ipak nisu mogli napraviti osjetniji pritisak ka protivničkoj obrani, jer morali su voditi računa i o svojoj. No, zaprijetili su u 66. minuti. B. Barišić je ubacio s lijeve strane ka prvoj vratnici, a Ljubojević podmetnuo glavu poslije čega je lopta prošla paralelno s vratima. U istoj je minuti bila i još jedna, još bolja prigoda za Osječane. J. Mišić je centrirao, a Vitaić s dva tri metra uspio promašiti vrata.

Osokolili su se Bijelo-plavi, napali visoko i agresivno. Zadrani su djelovali zbunjeno kao da nisu očekivali da će ih pritisnuti momčad koja ima igrača manje. Uslijedila je i reakcija trenera gostiju. Povukao je iz igre Terkeša a uveo iskusnog Suraća. Odgovorio je i domaći strateg uvođenjem Lulića umjesto posustalog Jakovljevića. Osijek je i dalje, začudo, s igračem manje bio bolji i poduzetniji. Nervoza i prigovori sucu, poneki doista i opravdani, poglavito domaćina obilježja su posljednjih deset minuta utakmice. A na kraju još i biser glavnog suca Vučkova. U devedesetoj minuti je sraz vratara Mikulića i Zadranina Heistera ocijenio prekršajem. Pokazao je pri tome na bijelu točku, a kada su ga pritisnuli Osječani žestokim prigovorima predomislio se i dosudio prekršaj u njihovu korist zbog Heisterovog simuliranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:59