PIŠE T. ŽIDAK

OTOK SREĆE Luku žele Chelsea i United, Niku traže Newcastle i Sunderland!

Podloga za ovu priču je - Vlado Lemić. Nekadašnji nogometaš banjalučkog Borca, danas je uspješni menadžer, u vrlo dobrim relacijama s Romanom Abramovičem
 Ronald Goršić/Cropix

Najave engleskog tiska da će se Luka Modrić na ljeto vratiti u Premiership, nisu bez podloge, niti su senzacije bez pokrića. Kada jedan vrlo ozbiljni list, kao The Independent, kaže - Luka, vrati se, Engleska će ti pružiti ruku - netko je vrlo dobro procijenio situaciju.

Istina je da je Luka Modrić došao u najveći klub na svijetu, ali je došao u najgorem trenutku, kada su počele pucati niti Mourinhove diktature, kada se “robovi” sve češće bune i kada je Barcelona pritisnula gas do daske. U takvoj atmosferi niti Luka Modrić nije mogao prosperirati.

Jose Mourinho je upropastio atmosferu, svlačionica je pukla. Najprije Sergio Ramos, a sada i Iker Casillas. Portugalci, a u Realu su čak sedmorica, postali su najomraženiji ljudi u klubu, a novinari stalno iz košare izvlače prljavo rublje. A namnožilo ga se. Logično je da u takvoj truloj atmosferi i Luka Modrić bude jedan od prozvanih i označen krivcem za loš rezultat. A pogled na tablicu je rijetko bio depresivniji, Real zaostaje čak 18 bodova za Barcelonom, kraljevski klub se jedva može hrvati i s klubovima iz provincije, može se čak dogoditi da će najveći klub svih vremena iduće jeseni igrati kvalifikacije za Ligu prvaka.

Lemićevi poslovi

Jose Mourinho odlazi, najvjerojatnije u Pariz. Već prošle jeseni slao je signale na Park prinčeva, iako je isto takve signale slao i u Premiership. “Moj nogomet je engleski nogomet”, što ga nije smetalo da se sastane sa sportskim direktorom PSG-a Leonardom i razgovara o godišnjoj plaći, koja bi trebala iznositi 15,000.000 eura. Sada je definitivno jasno da Mourinho neće sa sobom voditi Luku Modrića u “grad svjetlosti”, iako je i ta kombinacija nekoliko dana bila na životu. Ako će Luka odlaziti iz Madrida, a to je vrlo vjerojatna opcija, vratit će se u Englesku, ponuda Romana Abramoviča nikada nije “umrla”. Iako su tamo Ramires, Eden Hazard, iako planiraju dovesti i Marouanea Fellainija iz Evertona, Rus ne odustaje od Modrića. A možda se na Stamford Bridgeu sastanu Mourinho i Modrić, tko zna?

Podloga za ovu priču je - Vlado Lemić. Nekadašnji nogometaš banjalučkog Borca, danas je uspješni menadžer, u vrlo dobrim relacijama s Romanom Abramovičem. On je u Chelsea dovodio Mateju Kežmana i Arjena Robbena, on je obavio i “sitni poslić” za Inter iz Zaprešića i centrirao Mateja Delača na Stamford Bridge. Sudjelovao je, uz Predraga Mijatovića i Marija Mamića i u transferu Luke Modrića u Real Madrid. Ne oglašava se u javnosti, ali se bavi vrlo ozbiljnim nogometnim poslovima. Nije isključeno da će baš on na ljeto pokušati transferirati Modrića u Chelsea...

Niko na prekretnici

Luka Modrić je pogriješio kada je umjesto odlaska u Manchester United odabrao Real Madrid. Razumljiva je želja igrati u najvećem svjetskom klubu, razumljiva je i Modrićeva impresioniranost Mourinhom, ali, njegov nogomet je engleski nogomet. Tamo je imao renking i poštovanje, a Alex Ferguson nije nestrpljiv trener kao Mourinho, kojemu je svaka izgubljena utakmica pištolj na sljepoočnici. Međutim, Ferguson ne želi platiti ni pennyja više od 20,000.000 funti, i danas stoji na toj cijeni.

Na Old Traffordu bi Modrić zamijenio Paula Scholesa, igrao bi u jednako slavnom klubu i ne bi prolazio kroz ovakve traume. I hrvatski nogomet bi profitirao, makar Igor Štimac tvrdi da će Luka Modrić do kraja veljače biti u top formi. U ovakvoj truloj atmosferi? Sumnjam...

I Niko Kranjčar je na prekretnici. Status u Dinamu Kijev je daleko od očekivanog, jedino što štima je plaća, koja redovito liježe na račun. Sve ostalo je loše. Iza Dinama je još jedna upropaštena sezona, iznad velikog kluba iz Kijeva nadvila se gigantska sjena Šahtjora iz Donjecka, atmosfera je smrznuta, Oleg Blohin je kopija Harryja Redknappa, sve češće ga gura u drugi plan, a izgubio je i status člana udarne postave u nacionalnoj momčadi. Lošije je nego u Tottenhamu.

Ovu zimu potrošio je da bi popravio stvari. Vježbao je s kondicijskim stručnjakom Miljenkom Rakom, na pripremama u Marbelli pokušat će vratiti povjerenje trenera, a pokušat će i “nemoguću misiju”, izboriti mjesto u prvoj Štimčevoj postavi. No, ni vjera da je u 28. godini u najboljim nogometnim godinama, ne može prikriti nezadovoljstvo. Poput Ćire Blaževića, jedino ga još može razveseliti pogled na bankovni račun, godišnja plaća iznosi 2,200.000 eura.

Problem je plaća

Pojavile su se informacije da se Kranjčar vraća u Englesku. Istina je da postoji interes dva kluba, rado bi ga angažirali Sunderland i Newcastle. Ali, niti jedan od ta dva kluba ne može mu ponuditi 80.000 funti tjedne plaće, što bi bilo adekvatno njegovim primanjima u Kijevu. No, ako u proljetnom dijelu prvenstva ne bude standardan, vjerojatno će se vratiti na Otok. Jesu li ga tamo već zaboravili? Nekada su ga tražili Everton, Liverpool, odabrao je Tottenham, no, sjećanja brzo blijede. Ostao je samo Sunderland? Bila bi to teška avantura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:28