PETRIĆ OPET ZABIJA

PIŠE T. ŽIDAK Mladenu je pljeskao i Sir Alex, je li to dovoljno za Štimčev poziv?

 Fulham FC

Mladen Petrić vratio se u London, grad u kojemu je 21. studenoga 2007. godine zabio jedan od najslavnijih hrvatskih golova. Tada je na kultnom Wembleyju, pred 90.000 šokiranih Engleza zabio gol Engleskoj i uklesao svoje ime među nogometne besmrtnike. Prošle subote Mladen Petrić se vratio u London, istina, ovaj put ne na Wembley, već na Craven Cottage, gdje su njegovi golovi i asistencije potopili Norwich City.

Takvu premijeru u Premiershipu od hrvatskih igrača imali su još samo Davor Šuker u Arsenalu i Mario Stanić, koji je na premijernoj utakmici za Chelsea zabio fantastični gol sa 35 metara. Stradao je Šukerov i Štimčev West Ham. Na žalost, unio je Stanić u taj volej toliko siline da se - ozlijedio, ali ostao je u igri i zabio još jedan gol, ali glavom.

Mladen Petrić nije došao u klub takve reputacije, Fulham je bogat klub, ali ni približno tako zvučnog imena kao Arsenal ili Chelsea, no najavio je da će biti čest gost naslovnih stranica. Nakon Nikice Jelavića i nezaboravnog proljeća u Evertonu, sada je Mladen Petrić najavio isto takvu jesen, nakon veznih igrača, sada su hrvatski napadači u modi u Premiershipu.

Anglofil u Astonu

Odavno sam znao da će Mladen Petrić završiti u Engleskoj. Da je pomalo anglofil, dao je naslutiti jednom prilikom kada nam je u Švicarskoj pokazao novi model Aston Martina, elegantnu englesku jurilicu za visoku englesku klasu. Vozi ga i princ Charles, ali i svaki bolji engleski centarfor. A određenu dozu ekscentričnosti o Petriću saznao sam kada sam ga intervjuirao za Playboy, otkrio je da se ozbiljno bavi mađioničarstvom. Naravno, ne izvlači zečeve iz šešira, ali prolazi kroz engleske obrane kao David Copperfield kroz kineski zid…

No, hrvatski navijači će Mladena Petrića pamtiti i kao najveću pogrešku Slavena Bilića. Često sam se pitao - zašto ga je Slaven otpisao, kada mu je baš njegov gol donio neizmjerno uvažavanje u Engleskoj? Možda je baš taj Petrićev gol na Wembleyju zapečatio njegovu karijeru u nacionalnoj momčadi, možda baš i svima nije bilo drago što smo izbacili Englesku s Europskog prvenstva.

Engleska osveta

No, jedno je sasvim sigurno, zbog toga gola Englezi su se ružno osvetili Hrvatima, dvaput su nas “unakazili”, jednom u Zagrebu (1-4) i jednom na Wembleyu (1-5). Priznali su i sami, nestrpljivo su čekali dan osvete…

Ako ga je već Bilić ignorirao, Igor Štimac za to nema baš nikakva razloga. Iako raspolaže s mnogo kvalitetnih napadača (Mandžukić, Jelavić, Olić, Eduardo da Silva, Vukušić), golovi u Premiershipu imaju specifičnu težinu. Ne treba smetnuti s uma da je Mladen Petrić u Bundesligi igrao u jednom klubu koji je posljednjih godina zaronio u krizu (HSV), kao da je vrijeme toga kluba prošlo.

No, Petrićev nogomet ne pripada prošlosti i, moram priznati, njegovi golovi su me jako razveselili, jer riječ je o perfektnom centarforu, kojega pamtim još iz vremena kada je igrao za Grasshopper i još nije vozio Aston Martin.

Bilićeva pogreška

Ali, već tada je u njemu gorio hrvatski naboj, a kasnije je bio i jedan od ključnih instruktora Ivana Rakitića da prihvati ponudu hrvatske reprezentacije.

Za hvalu su mu rekli da je za - staro željezo. No, kada je Sir Alex Ferguson zapljeskao Mladenu Petriću (špijunirao je Fulham, s kojim Manchester United igra u sljedećem kolu Premiershipa), a najveći trener na svijetu ipak zna prepoznati nogometnu klasu, onda je valjda jasno da Igor Štimac ne smije ponoviti pogrešku Slavena Bilića. Jer, ako Sir Alex plješće, to je putokaz…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:07