SLIJEDI KAOS

SUCI DOBILI NAREDBE 'U slučaju vrijeđanja s tribina utakmice se odmah prekidaju!'

Suci će se ovih pravila morati strogo pridržavati ili lete s liste. Što u praksi znači da ćemo u sljedeća tri kola gledati barem jednu utakmicu koja neće završiti
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Na sudačkom seminaru djelitelji pravde dobili su jasne naputke, ili naredbe, kako se ponašati na stadionu kad navijači nekoga vrijeđaju. Naputci su sljedeći:

1. Nakon prvog vrijeđanja tipa "HNS pederi, nogomet ste sjebali", uslijedit će prva javna opomena gledateljima preko spikera. Ponovi li se vrijeđanje, gledatelji će dobiti i drugu javnu opomenu. Nastavi li se vrijeđanjem i nakon druge opomene, sudac je dužan povući momčad s terena, a delegat u dogovoru s policijom odlučuje hoće li prekinuti utakmicu ili ne. Nema pražnjenja tribina, ili dijela tribina, nego se utakmica izravno prekida. Odluči li delegat vratiti igrače na teren, utakmica se nastavlja, ali nastavi li se vrijeđanje, bit će definitivno prekinuta.

2. Postoje različiti tipovi vrijeđanja. "HNS pederi, nogomet ste sjebali" ide u homofobične ispade, "Mamiću, cigane" je rasizam, a paljenje baklji je narušavanje javnog reda i mira. Suci to moraju dobro imati u glavi, jer ako prva opomena uslijedi nakon homofobičnih ispada, druga zbog nekog rasističkog slogana, a treća zbog paljenja baklje, sudac ne prekida utakmicu, jer za prekid je nužno da ispadi budu istog karaktera. Dakle, ili tri homofobična ispada, ili tri rasistička vrijeđanja, ili tri bakljade.

Suci će se ovih pravila morati strogo pridržavati ili lete s liste . Što u praksi znači da ćemo u sljedeća tri kola gledati barem jednu utakmicu koja neće završiti. Naravno da će pod posebnim povećalom biti utakmice koje će izravno odlučivati o ostanku i tu zaboravite na prekid utakmice, jer tko će imati hrabrosti izbaciti iz lige Osijek ili Belupo zbog vrijeđanja s tribina?

Za ostalo brige nema. Dinamo je osigurao prvo mjesto, Rijeka drugo, Hajduk treće, a Lokomotiva i Split, koji se još "tuku" za Europu, klubovi su bez navijača. Idealan trenutak za pokazivanje mišića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:57