RAZMONTIRALI ATLETICO

SUPERZVIJEZDE BACILI NOU CAMP U TRANS Nogomet je tako lagan uz Barcelonina tri amigosa

Messi, Neymar i Luis Suarez odigrali svoju najbolju zajedničku utakmicu otkako stanuju pod istim krovom

Tri mušketira, tri amigosa, tri tenora, sveto trojstvo... prekopavali su novinski urednici škrinjicu s asocijacijama dok su u nedjelju navečer tražili prikladan naslov za pobjedu Barcelone protiv Atlético Madrida. Samo koji sat ranije, zbog glasina o klanovskoj podjeli svlačionice, po glavi istih urednika morala se vrzmati barem mala subverzija. Visoko bi, recimo, kotirao naslov u formi oglasa “tri superstara traže trenera”, ali onda su Leo Messi, Neymar i Luis Suarez odigrali svoju najbolju zajedničku utakmicu otkako stanuju pod istim krovom.

Zajednička kemija

U ponedjeljak ujutro je Messijeva ispovijest pod radnim naslovom “domaći izdajnici nabacuju se na nas sra.....” pomela sportske stranice efektom tsunamija. Messi je otvorio dušu klupskoj televiziji i tamo se zgranuo nad optužbama da ruši Luisa Enriquea, našao se iskreno zapanjen sumnjama da već godinama kadrovira iz sjene potpisujući otkaze Guardioli, Ibrahimoviću, Eto’ou i Davidu Villi te usput opovrgnuo da je njegov otac pripremio teren za transfer u Chelsea ili Manchester City. Priče o nezadovoljstvu i odlasku iz Barcelone su, ukratko, prokazane kao sabotaža iz kuhinje unutarnjeg neprijatelja.

Da je nesporazum s trenerom barem privremeno zaglađen, dalo se vidjeti već na startu derbija u kojem su se “tri amigosa” napokon predstavila svijetu kao komplementarni napadači, umjesto kao virtuozi opremljeni setom najčudesnijih nogometnih vrlina, ali bez sluha za suradnju. Messi se ovaj put s centra izvukao na desnu stranu, Neymar je djelovao sa suprotnog krila, a Suarez kao “frontman” spreman na blisku borbu često vezao na sebe dvojicu Atléticovih stopera. U konačnici se sve ponovno vrtjelo oko nadahnutog Messija, no dojam je da su sva trojica na terenu disala punim plućima. Završni udarac (pogodak u 87. minuti) su, uostalom, proslavili euforičnim zagrljajem koji i one neutralne polako uvjerava da su južnoamerički velemajstori pronašli zajedničku frekvenciju.

Brojke dosadašnjeg dijela sezone sugerirale su da madridski BBC trojac frekvenciju pronalazi lakše jer su Cristiano, Bale i Benzema zajedničkim naporima utrpali 42 prvenstvena pogotka, dok su Messi, Neymar i Suarez s tri nedjeljna gola stigli tek do granice od 30 pogodaka. Onda se ovaj vikend dogodilo nešto samo naizgled začuđujuće. Cristiano Ronaldo seljački se vulgarno otresao na Garetha Balea koji ga je ignorirao u čistoj prilici. Na drugoj strani, zvjezdana Barcina trojica međusobno su se častila loptama i asistencijama kao “just married” dvojac koktelima na bračnom putovanju.

Rezultat je pobjeda 3-1 protiv “rojiblancosa” koji su utakmicu mogli završiti s pet ili šest golova u mreži, što definitivno nije čest prizor otkako je Diego Simeone šef ove momčadi. Messi je isporučio dva asista u ranoj fazi utakmice, ali je zapucao i dvije kolosalne prilike. Suarez je lansirao Neymara u veliku priliku koju je Atléticova obrana sretno neutralizirala. Sudac Mallenco je u drugom poluvremenu propustio dosuditi jedanaesterac za Barcelonu nakon što je Gimenez manirom bombardera B-52 počistio Ivana Rakitića u kaznenom prostoru.

Konkretniji od Xavija

Kao podsjetnik, prošle sezone su se Barcelona i Atlético Madrid sudarili čak šest puta. Pet utakmica završilo je remijem, uključujući i onu u posljednjem kolu kada su “rojiblancosi” proslavili naslov na Camp Nou. Jednu su dobili Madriđani, što im je bilo dovoljno za plasman u polufinale Lige prvaka.

Nepravedno bi u priči o trojici genijalaca bilo zaobići Ivana Rakitića čija je uloga na terenu sve jasnija i ovlasti sve opipljivije. Za razliku od Xavija koji preferira igru u širinu, Raketa je konkretniji, okomitiji i agresivniji u duelu. U ESPN-ovu izvještaju s utakmice ocijenjen je visokom osmicom (poput Neymara i Suareza, Messi je dobio devetku). “Pobrinuo se da se trojica ispred njega naigraju”, stoji u opisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:14