KVALIFIKACIJE ZA SP

Ukrajina pobijedila Kazahstan

Ukrajinci su primili pogodak u 19. minuti, ali Nazarenko dvaput para mrežu nacije poznate po Boratu te se tako izjednačavaju sa Hrvatskom na ljestvici sa po 11 bodova

KIJEV - Iako su svi Hrvati s nestrpljenjem očekivali utakmicu u Kijevu između Ukrajine i Kazahstana jer je izravno utjecala na Bilićeve boyse, ipak zemlja koju je proslavio Borat Sagdijev tj. Sascha Baron Cohen nije uspjela 'otkinuti' bod čvrstim Ukrajincima. Ukrajina je u svojoj šestoj utakmici skupine 6 za SP 2010. ipak preokrenula vodstvo gostiju i slavila 2-1. Engleska je pobjedom protiv Andore od 6-0 na polupraznom Wembleyju zadržala stopostoni učinak kvalifikacija i sada čeka dolazak Hrvata na Otok. Englezi drže prvu poziciju sa 21 bodoom,a Ukrajinci imaju 11 bodova kao i Hrvatska te će se tako borba za drugu poziciju nastaviti do samog kraja kvalifikacija.

Kako Hrvati 'vise' u kladionicama i prate rezultate uživo tako su u jednom trenutku vjerojatno svi bili na nogama i već razmišljali o kreditima koje će podići za putovanje u Južnu Afriku. Naime, Kazahstan je poveo protiv Ukrajine, ali nažalost veselje nije dugo potrajalo.

Ukrajina je bolje otvorila utakmicu i već na samom otvaranju, ali Milevski loše puca i lopta odlazi pored gola. Nedugo zatim Rotan pronalazi samog Gaja, koji je zabio na Maksimiru, ali obrana uspijeva blokirati udarac, a u nastavku akcije Nazarenko puca snažno pored gola.

Nakon nekoliko prilika domaćina Kazahstan dolazi u neočekivano vodstvo. U 19. minuti Hižničenko se nalazi oči u oči s vratarom Pjatovim koji odbija loptu koja dolazi Nuserbajeva koji sa desetak metara puca po golu, a lopta prolazi kroz braniče Ukrajine i mreža se trese. Na stadionu je zavladao muk, ali Ukrajinci su svjesni da ovim porazom gube nadu za plasmanom na SP u Južnoj Africi.

Domaćinu nije dugo trebalo da se trgne te su odmah bacili sve karte u napad i Milevski ponovno prijeti, ali lopta odlazi pored gola. Izbornik Mihajličenko tjera svoje igrače u napad i traži izjednačenja. U 32. minuti domaćin je izborio slobodni udarac u zoni udarca, a sa 25 metara Nazarenko para mrežu Mokina i stadion je počeo sa slavljem.

Obje momčadi čekale su kraj prvog poluvremena, ali u samoj završnici prvog dijela sa lijevog krila ubacuje Skorkić, a Pjatov loše boksa loptu koja dolazi do Nuserbajeva koji sa pet metara puca visoko preko gola. Velika prilika za Kazahstan i Hrvatsku koja ima 3 boda prednosti pred Ukrajinom, ali ima i utakmicu više.

Nakon odmora Mihajličenko je očito održao bukvicu svojim igračima jer odmah od prvog starta se vidio žar u očima Ukrajinaca. Nakon tri minute igranja Milevski u kaznenom prostoru upošljava Nazarenka koji ima samo vratara Mokina ispred sebe i kroz noge Kazahstanca pronalazi put mreži. Pogodak je domaćinu samo dao dodatna krila te žele zabiti još jedan pogodak kako bi zaključili utakmicu, ali Mokin čuva goste u igri.

Iako još ima dosta za igrati, Ukrajina ima otvorena vrata prema Crnom kontinentu i sve drži u svojim rukama. No, ne treba očajavati jer kako kaže Ćiro Blažević 'Hrvatska je velesila i plasirat će se na SP kroz dodatne kvalifikacije, ali samo ako ne naleti na BiH'.

Andora je došla na poluprazan Wembley (štrajk radnika podzemne željeznice) i očekivano nije testirala vratara Roberta Greena. Fabio Capello uspio je u svom naumu da sačuva Heskeyja i Glena Johnsona za Hrvatsku.

Od samog početka Engleska se nametnula amaterima iz Andore te se među navijačima 'tri lava' svako malo gledalo na semafor kako bi vidjeli tko će dobiti okladu kada će pasti prvi, pa drugi, pa treći pogodak. Ta čast pripala je u četvrtoj minuti Wayneu Rooneyju koji je na loptu s očima Glena Johnsona glavom zatresao mrežu Alvareza. Andora je u nekoliko navrata prešla polovicu igrališta, a Englezi su probijali zid pred golom Andore. Na drugi pogodak čekalo se do 29. minute kada je Theo Walcott probio desnu stranu i poslao loptu u sredinu gdje natrčava Frank Lampard koji 'zakucava' loptu na veselje Wembleyja.

Desna strana napada Engleza bila je vrlo produktivna pa je tako deset minuta kasnije Johnson ponovno nabacio u kazneni prostor, a napadač Manchester Uniteda ponovno trese mrežu i sa tri komada u mreži Andore se otišlo na odmor.

U nastavku su igrača don Fabija krenuli ponovno obradovati svoje navijače, ali lopte prolaze pored gola. Navijači su tako čekali do 73. minute kada Jermain Dafoe, koji je ušao na poluvremenu umjesto dvostrukog strijelca, trese mrežu nakon sjajne lopte Davida Beckhama. Dafoe je u maniri vrhunskog strijelca kakav i je zatresao mrežu Alvareza, a već dvije minute kasnije nakon 'slobodnjaka' Becksa vratar Andore samo odbija loptu, a omaleni napadač zabija svoj drugi gol na utakmici. Deset minuta prije kraja utakmice pogodak je zabio i visoki Peter Crouch kojeg su navijači zbog silnih promašaja tijekom cijele utakmice 'bodrili'.

Izbornik Andore odao je počast svom vrataru Alvarezu kada ga je minutu prije kraja utakmice izvadio iz igre. Vratar Andore se oprostio od nacionalnog dresa uz velike ovacije Wembleyja koji su nagradili njegovo zalaganje i trud.

Kvalifikacije skupine 6 za SP 2010.



Ukrajina – Kazahstan 2-1 (Nazarenko 33, 48/ Nuserbajev 19)

Engleska - Andora (Rooney 4, 29, Lampard 39, Dafoe 73, 75, Crouch 80)

1. Engleska 7 7 0 0 26-4 21

2. Hrvatska 6 3 2 1 12-6 11

3. Ukrajina 6 3 2 1 9-6 11

4. Bjelorusija 5 3 0 2 14-7 9

5. Kazahstan 7 1 0 6 7-22 3

6. Andora 7 0 0 7 2-25 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:33