BITKA ZA NOVAC

'BANDIĆ ME NE ŽELI JER NISAM DAO MILIJUN I POL EURA ZA NK ZAGREB' Čelnik ZŠŠ-a optužio gradonačelnika

Od deset kuna, samo jedna ide sportašima... - ovo je vjerojatno dobro procijenila Ivana Brkljačić
 Damir Krajač/CROPIX

Otkud je došla uzrečica o trinaestom prasetu? O onom jedinom neželjenom krmačinom čedu, koje umire od gladi dok mu se dvanaestero braće obilno sladi. Došla je, naravno, iz činjenice što normalna krmača ima u prosjeku deset do dvanaest sisa. Tako će to objasniti zoolozi, agronomi, veterinari...

Oni malo upućeniji, tu su sintagmu stvorili nakon svih zbivanja koja se događaju u Zagrebačkom športskom savezu. Iako je ta krmača jako tusta (najbogatija tvrtka u državi, kažu neki) i daje puno mlijeka (točno 142 milijuna kuna, namijenjenih za sport, izdvaja se godišnje iz proračuna Grada Zagreba), danas trinaestim prasetom sam sebe s pravom može zvati gotovo svaki zagrebački sportaš. Zašto je tome tako? Zato što je svoje prste oko krmačinih sisa kao nikad dosad - uplela prljava politika.

Vidjelo se to na najbolji mogući način na konferenciji ZŠS-a pod radnim naslovom Aktualno stanje u ZŠS-u. Stvari stoje ovako: čak 69 gradskih saveza i preko 800 klubova trebala bi nahraniti nesretna krmača s tih 142 milijuna. Sada se sve to više ne čini velikim novcem. Naročito nakon što je novoizabranom vodstvu, na čelu s Branimirom Bašićem, iz grada prestao pritjecati novac:

- Problemi su nastali kad nam je Grad obustavio isplatu novca, kojeg nismo primili za veljaču i ožujak - požalio se Bašić.

Bašićev prvi suradnik Stjepan Puhak (v.d. glavnog tajnika ZSS-a) rekao je svoje:

- Radio sam u svim sistemima, ali ovakvog direktnog utjecaja politike na sport nikada nije bilo. U očajnom su stanju klubovi u kojima politika vodi glavnu riječ. Počevši od NK i KK Zagreb, preko VK Mladost do KK Cibona, u kojoj je jedan od čelnika pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. Jedini koji nisu pustili politiku ni blizu su RK CO Zagreb i GNK Dinamo i zato oni i imaju uspjehe na međunarodnoj sceni...

Za podsjećanje, Bašić je bio predstavnik struje takozvanih “malih sportova”, koja je prije nekoliko mjeseci na izborima pobijedila “velike”. Tko bi ti veliki trebali biti? Nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo...? Njihov kandidat Tomislav Grahovac nije prošao. Taksativno, poraženi su Zdravko Mamić, Ivica Lovrić, Zoran Gobac...ili neki drugi ljudi koji se sada svete Bašiću. Dakako, ne svete se oni, već njihov navodni patron, vječiti gradonačelnik Milan Bandić, koji je osjetio novu pobjedu na izborima. Bandić je nedavno zatražio od Bašića da podnese ostavku, ovaj ga je glatko odbio:

- Gradonačelnik me nije izabrao (već legalna Skupština ZŠS-a, nap.p.) pa ni ne može tražiti moju ostavku...

Na aktualno čelništvo ZŠS-a obrušili su se sada svi, čak i sportaši, Ivana Brkljačić gorko je zaplakala te je čak ispalo da je ZŠS kriv zato što ona “nema olimpijsku medalju...”. Žalili su se i legendarni Dragutin Šurbek, proslavljeni košarkaški as Nikola Plećaš, predstavnik vaterpola Perica Bukić...tko sve ne?

Bašić i Puhak priznali su da iz ZŠS-a novac curi na sve strane. Previše je zaposlenih u ZŠS-u, imaju prevelike plaće, previše se plaća za novi iznajmljeni prostor u Almeriji.

- Od deset kuna, samo jedna ide sportašima... - ovo je vjerojatno dobro procijenila Ivana Brkljačić.

Istina je, no, sve to ne ide na dušu Bašiću i “njegovima”, sve je to plod sustava rada prošlog čelništva. Upravo onog, tvrde mnogi, koje je kao prst i nokat s istim ljudima koji sada napadaju “bašićevce”. Da, politika je uplela svoje prljave prste, politika koja će se potruditi da ona bude ta koja će odrediti pravila igre (čitaj raspodjelu novca). Tko je tu sada u pravu, nemoguće je presuditi, u tijeku je rat sviju protiv svih, rat za parcijalno dobro. Činjenica je jedna, dok god aktualna politika (“ova” ili “ona”, nevažno je) bude odlučivala o svemu, proračunski će se novac i dalje netransparentno trošiti, a sportaši će ostati gladni...

Bašić: Bandić mi je poručio - ili ti ili ja...

Predsjednika ZŠS-a Branimira Bašića mnogi su nagovarali na kandidaturu mjesecima. Nije je želio jer je zabavljen privatnim biznisom, no, na kraju ga je struja ponijela. Sada kad je izabran, ne misli popustiti, želi do kraja odraditi posao:

- Da mi je gradonačelnik Bandić lijepo prišao i rekao: ne mogu raditi s tobom, ne slažemo se, prihvatio bih. Radio bih kratko, a onda se povukao, recimo s izgovorom da sam bolestan. Ovako, s obzirom da sam ucijenjen (“odlaziš ti ili ja”), ne mislim se povući. Ja sam na funkciji na koju nisam imenovan, već sam izabran. I sada ću se boriti jer sam sportaš. Dva su moja grijeha spram Bandića. Prvo, smanjio sam troškove najma u Almeriji na 8,5 eura po kvadratu i to nije leglo njemu i nekim njegovim ljudima. Oni znaju zašto, a nas se sada za to napada. Drugo, došli smo u sukob kad je tražio da ZŠS da milijun i pol eura NK Zagreb. Posredno sam poručio da je tako nešto nezakonito i da sredstva s takvom namjenom idu iz drugih ‘fondova’. U našoj je komunikaciji nastala brana. No, sad sam odlučan da sredim stvari u zagrebačkom sportu.

Ivana Brkljačić i sportaši, sadašnji i bivši koji su napali ZŠS? Svaka im čast, i Šurbeku i Plećašu...Oni su svi na gradskim jaslama, to se zna. Ivana Brkljačić se žali, zamislite, ‘da mora raditi za plaću’. Neki od njih su izmanipulirani.

Brkljačić: Bašić laže!

- Sve je to obična laž, gospodin Bašić laže, no očekivala sam da će mi se loptica vratiti na ovaj način. Ima 120 zaposlenih u ZŠS-u i prosječna im je plaća kao moja. A ja sam na gradskim jaslama? Ja sama pronalazim sredstva za funkcioniranje Hanžeka. Koja to sredstva nalaze i oplemenjuju oni u Savezu?! Može ih biti sramota. No, i ja ću se tući do kraja, svi su argumenti na mojoj strani. Danas nitko od sportaša nije zadovoljan, zovite bilo koga od njih. Mi smo samo marionete i služimo tek za slikanje u prigodnim prilikama. To više ne može i ne smije biti tako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:53