SPORTAŠI NAPALI SAVEZ

'GOSPODO IZ ZŠŠ-a i HOO-a, VAŠI SITNI INTERESI SU GURNULI SPORT U PONOR' Ivana Brkljačić u suzama

Predsjednik ZŠS-a Branimir Bašić je istaknuo da ga gradonačelnik Bandić nije ni izabrao na ovu funkciju pa zato ne može niti tražiti njegovu ostavku
 Ronald Goršić/CROPIX

Nakon konferencije za novinare Društva sportaša veterana i rekreativaca te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića održanih ranije ovog tjedna, u četvrtak su i čelnici Zagrebačkog športskog saveza sazvali svoju konferenciju na temu "Aktualno stanje u ZŠS-u.

"Transparentnost je bila i bit će glavni postulat rada ovog vodstva ZŠS-a čiji su glavni problemi nastali početkom ove godine kada nam je iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport jednostrano obustavljena dostava planiranih sredstava iz Programa javnih potreba u športu grada Zagreba čime je prekršeno čak pet različitih zakona i odluka", kazao je predsjednik ZŠS-a Branimir Bašić napominjući da ga gradonačelnik Bandić nije ni izabrao na ovu funkciju pa zato ne može niti tražiti njegovu ostavku.

V.d. glavnog tajnika ZŠS-a Stjepan Puhak kazao je da su problemi novog vodstva ZŠS, koje je izabrano 12. lipnja 2012., nastali zbog inzistiranja na transparentnom poslovanju i trošenju proračunskih novaca svih korisnika, pa tako i "velikih klubova".

"Radio sam u svim sistemima, ali ovakvog direktnog utjecaja politike u šport nikada nije bilo. A pogledajte u kakvom su sada stanju klubovi u kojima politika vodi glavnu riječ, počevši od nogometnog i košarkaškog kluba Zagreb, preko vaterpolskog kluba Mladost do KK Cibone u kojoj je jedan od čelnika pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. Jedini koji nisu pustili politiku ni blizu su RK CO Zagreb i GNK Dinamo i zato oni i imaju uspjehe na međunarodnoj sceni", kazao je Puhak napominjući da ZŠS niti jednom klubu ili sportašu nije onemogućio napredak.

Bivši proslavljeni košarkaš Nikola Plećaš, koji je zastupao stavove Društva sportaša veterana i rekreativaca, nije bio zadovoljan ovim objašnjenjima, već je upitao zašto zagrebački klubovi postižu sve slabije rezultate u međunarodnoj konkurenciji.

Dragutin Šurbek, koji je u dva mandata obnašao dužnost dopredsjednika ZŠS-a i koji je bio glavni konkurent Branimiru Bašiću na izborima za prvog čovjeka ZŠS-a, a sada je savjetnik Ivice Lovrića, napomenuo je da "grad Zagreb 100 posto financira ZŠS i da ima pravo uskratiti mu sredstva ukoliko je nezadovoljan njegovim radom".

Među nezadovoljnicima bio je i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić koji je kazao da se ZŠS mora odlučiti kakvu Mladost želi.

"Ako ne želite da i u budućnosti budete svjedoci našeg poraza u Dubrovniku od 2-12, morate nam dostaviti više sredstava", rekao je Bukić na što mu je Puhak uzvratio da je lani ZŠS Mladosti uplatio 3,5 milijuna kuna, ali da je Uprava, a ne ZŠS odgovrna za nerealne ugovore s igračima koji nisu primjereni sadašnjem ekonomskom trenutku.

Bivša dvostruka juniorska prvakinja svijeta u bacanju kladiva Ivana Brkljačić kazala je da su sportaši u ZŠS-u potpuno zapostavljeni i da od 10 kuna koje sport dobiva iz proračuna samo jedna ide sportašima, te je prozvala sve dužnosnike koji se brinu za šport, od ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta preko HOO-a do ZŠS-a tvrdeći da su njihovi sitni interesi uništili šport.

Na žalost, i ova konferencija za novinare potvrdila je nepomirljive stavove u zagrebačkom sportu i različite poglede na distribuciju čak 142 milijuna kuna, koliko je iz proračuna Grada Zagreba namijenjeno za sport, koje koristi 69 gradskih saveza i preko 800 klubova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:03