TEŠKA BITKA

EKSKLUZIVNO Ivica Kostelić otvorio dušu: 'Pijem gomilu lijekova, uopće ne treniram, bol me ubija, ali... Neću se predati!'

'Ne znam je li moje stanje neka mala invalidnost, kako je to tata nazvao nakon Val d’Iserea, ali ja se ne osjećam tako. Još uvijek mogu dobro skijati'
 Boris Kovačev / CROPIX

Između 21. mjesta u La Villi i nade da će slalom u Madonni di Campiglio donijeti nadu u paradnoj disciplini, Ivica Kostelić se posvetio - koljenu. U petnaestak minuta dugom razgovoru nakon nedjeljnog veleslaloma koljeno je sigurno bila riječ koju je izgovorio najviše puta. Dosadna rutina uzima mu svo vrijeme i ostavlja malo mogućnosti za, kako kaže, spavanje, čitanje i sviranje gitare.

- Nažalost, situacija je gora svake godine. Gledajte, ja još uvijek pomoću lijekova mogu doći na razinu da ne osjetim ništa na stazi, a to je dosta važno. Dokle god to mogu, onda se mogu i natjecati.

• Lijekovi su jedini koji vas održavaju u “voznom stanju”?

- Ma ne, radimo mi svašta da ostanem unutra. Svako jutro moramo napraviti razgibavanje za to koljeno. Preko noći je na njemu oblog i u sebi imam dosta lijekova, pa ujutro ne boli i ne šepam, ali da bi izdržalo utrku, moram ga probuditi. Dobra je stvar kada skijam super G što ne moram dva puta prolaziti kroz tu rutinu s koljenom, jedan je lauf i to je to. Ako skijam tehničku disciplinu, onda između nastupa obavezno radimo drenažu koljena. Radimo je i nakon druge vožnje, pa navečer prije spavanja...

• Znači, istina je da nemate priliku trenirati i da forma zato nije na željenoj razini?

- Da, ta borba koju moramo voditi da bih bio spreman na stazi, sav rad koji moramo utrošiti da bi koljeno izdržalo utrke, šteti formi i svemu ostalom što radim jer ne mogu trenirati. Tu gubim u odnosu na ostale konkurente. Najveći mi je problem što ne mogu raditi onaj kondicijski dio baš kako bih htio, nešto ćemo morati promijeniti u tom segmentu. Moram raditi na tome da sačuvam koljeno u svim segmentima treninga koji nisu prijeko potrebni.

• Namjeravate li mijenjati raspored nastupa?

- Sigurno ću voziti dva kombinacijska spusta, ne znam što bi se trebalo dogoditi da ih propustim. Za ostale nisam siguran. Superveleslalome bi bilo glupo propuštati jer imam dobre rezultate i na pragu sam ulaska među 30 najboljih, što bi omogućilo bolje startne brojeve. Slična je situacija i s veleslalomom, blizu sam ulasku u najboljih 15. Naravno, ako će biti potrebno nešto promijeniti, morat ćemo, ali za sada to ne planiramo.

• Jesu li Svindal, Ligety i Hirscher previše odmaknuli da bi ih se dostiglo?

- Momci koji se natječu za vrh stalno pobjeđuju ili su na postolju, a s obzirom na sve probleme to je teško nadoknaditi ako se ne dogodi nekakvo čudo. To čudo mi može ponuditi samo “onakav” siječanj.

• U tom je siječnju osvojeno nestvarnih 999 bodova. Koja je najveća razlika u odnosu na to radoblje?

- Koljeno je u dosta slabijem stanju nego 2010. Od Garmischa te sezone krenuli su ozbiljni problemi s njime. Fleksija je pogoršana, prošao sam dvije operacije i sigurno je koljeno najveća razlika u odnosu na tu sezonu. Vjerujem da je koljeno jedina razlika u odnosu na tu šampionsku sezonu jer ja danas, otprilike, vozim onako u kakvom mi je stanju koljeno. Nema smisla očajavati nad time, mogu jedino ići dalje ili odustati, ali dok me noge nose, ja ću se i dalje natjecati.

• Otac Ante koristi mnogo teže, preteške riječi kada opisuje vaše zdravstveno stanje:

- Ne znam je li moje stanje neka mala invalidnost, kako je to tata nazvao nakon Val d’Iserea, ali ja se ne osjećam tako. Još uvijek mogu dobro skijati i samo se nadam nekakvom poboljšanju, ono bi jako dobro došlo. Možda će stanka nakon Madonne biti najbolji lijek za koljeno.

• Može li se Svjetsko prvenstvo već sada proglasiti najvećim ciljem sezone?

- Kako da govorim o SP-u kada ne znam kako će mi biti sutra. Ne mogu još razmišljati o veljači, predaleko je.

• Tata Gips govori o operaciji kao neizbježnoj opciji. Jeste li vi spremni za odlazak pod nož na kraju sezone?

- To je predaleko. Imam novi termin za injekciju u Bad Ragazu, obavit ću je nakon natjecanja u Münchenu na Novu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:34