SVE JE PROTIV KOSTELIĆA

Ivica se ne misli predati, no koljeno nije spremno za osvajanje Globusa

Prvi cilj je sanirati koljeno i omogućiti Ivici (124 boda) zdravstveni preduvjet da bude konkurentan Svindalu (440), Ligetyju (402), Hirscheru (380)...
 Drago Sopta/CROPIX

Tri tjedna uoči Kostelić-siječnja, mjeseca koji bi u ažuriranoj skijaškoj literaturi morao početi nositi ime najboljeg hrvatskog skijaša, perspektiva hrvatskog skijanja, odnosno njegovih ambicija u Svjetskom kupu, ne izgleda dobro.

Dok je Natko Zrnčić-Dim sve bliži operativnom rješavanju problema s iščašenim ramenom, opciji koja bi spustila i posljednju klapnu na njegovu sezonu 2012./2013., Ivica Kostelić muku muči sa starim neprijateljem - desnim koljenom.

- Nemate pojma što se događa iza kulisa, koljeno je na 70 posto funkcionalnosti i sigurno ne bi bilo u voznom stanju da nema fizioterapeuta Zorana Prše - kazao je Ivica u kameru HTV-a nakon nedjeljnog veleslaloma u Val d’Isereu.

Revidiranje ciljeva

Uz borbeni slogan “nema predaje”, koji nije propustio istaknuti niti jednom tijekom 15-godišnjeg potucanja po operacijskim i rehabilitacijskim stolovima, Ivica je otišao na novu regeneracijsku injekciju u kliniku u Bad Ragazu uz poruku da će sigurno propustiti spust u Val Gardeni, a možda i još poneku utrku. S obzirom da već nakon četvrtine sezone, nakon devet od planiranih 37 utrka, Ivica osjetno zaostaje za vodećim skijašima svijeta, a koljeno koje mu ne omogućuje treninge i posljedično forma koja ga drži podalje od slalomskog vrha, vrijeme za eventualno revidiranje ciljeva stiglo je ranije nego što se itko mogao nadati.

Naravno, prvi cilj je sanirati koljeno i omogućiti Ivici (124 boda) zdravstveni preduvjet da bude konkurentan Svindalu (440), Ligetyju (402), Hirscheru (380)...

Okrenuti se Sljemenu?

Što se rezultatskih ciljeva tiče, Kostelići se sigurno neće predati u borbi za Veliki kristalni globus, ali čini se da je Ivičino koljeno već sredinom prosinca odustalo od tog lova. Hoće li se koncentracija usmjeriti na Svjetsko prvenstvo, koje se u veljači održava u Schladmingu, ili možda na ostvarivanje toliko željene pobjede na Sljemenu?

Naravno, skijaška sezona nije sprint već maraton, pa jedna utrka ili natjecanje sportašu gladnom uspjeha, što Ivica i s 33 godine sigurno jest, ne može biti izdvojeni cilj u cijeloj sezoni.

Uspon je sve strmiji

Međutim, ako konkurencija nastavi ovakvim tempom osvajati bodove i postavi preduvjete za približavanje granici od 1500 bodova, a koljeno nastavi onemogućavati Kosteliću da daje sve od sebe, uspon na skijaški olimp postajat će sve strmiji. S dvije kombinacije manje i dvije propuštene prilike za ozbiljne slalomske bodove, Kostelićevi izgledi sredinom prosinca ne izgledaju dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:59