BICIKLISTIČKI SKANDAL

Landis: Armstrong i ja dopingirali smo se zajedno

Očajni biciklist u blato povukao i donedavne kolege i prijatelje
 Reuters

ZAGREB - Temelje američkog sporta i svjetskog biciklizma mogla bi potresti nova afera, iako u tim sferama one nisu rijetke ni blage. Svojedobni kratkotrajni pobjednik Tour de Francea, a danas osramoćeni Floyd Landis priznao je dugogodišnje sustavno dopingiranje i u to blato gurnuo sedmerostrukog pobjednika Utrke po Francuskoj Lancea Armstronga.

‘Želim očistiti savjest’

Optužba je glasno odjeknula, ali i izazvala određene sumnje. S jedne strane jedino “insajderi” mogu ponuditi najkvalitetnije informacije dopinškoj policiji (na primjer, Balco), ali je s druge strane teško bespogovorno vjerovati varalici koji je u životu izgubio sve - karijeru, životnu ušteđevinu, brak. Osim toga, očajni Landis tvrdi da nema niti jedan čvrsti dokaz i da će se sve svesti na dvoboje riječima. Američki biciklist poslao je niz poruka na e-mail adrese biciklističkih dužnosnika i sponzora s vlastitim priznanjima i optužbama. Izravno su prozvani Armstrong i čovjek koji je čvrsto iza svih njegovih uspjeha u momčadi US Postal (član je bio i Landis) te poslije i u Astani, Johan Bruyneel. Belgijac ga je uveo u svijet dopingiranja, a Amerikanac objasnio cijeli proces.

“Armstrong i ja smo puno razgovarali o tome tijekom naših zajedničkih trening-vožnji. Objašnjavao mi je evoluciju u testiranju EPO-a i kako su transfuzije danas nužne zbog tih novih testiranja”, napisao je Landis u jednom od viđenih e-mailova, a poslije je pisao i o tome kako su mu baš u Armstrongovoj sobi uzimali krv koju su čuvali za napore tijekom Toura.

U intervjuu ESPN-u, pak, progovorio je o razlozima svog istupa. - Želim očistiti savjest i ne želim više biti dio problema - rekao je Landis koji preuzima svu odgovornost na sebe.

- Ne osjećam se krivim zbog dopingiranja. Svjesno sam ga izabrao da bih nakon desetak godina napornog rada mogao pobijeđivati na najvišoj razini.

Priznao je unošenje u tijelo cijelog niza sredstava za što je godišnje trošio oko 90.000 dolara: krvnog dopinga EPO-a, testosterona, hormona ljudskog rasta, transfuzija krvi, ženskih hormona, a jednom je eksperimentirao i inzulinom. Ako mu se može vjerovati, prvi se put dopingirao u lipnju 2002. godine u US Postalu.

Armstrong zasad šuti

- Znam da zastara za dopingiranje zastupa nakon osam godina, i to je jedan od razloga što sam baš sada istupio. Poslije ne bi imalo smisla.

Armstrong i Bruyneel, kao i još dvojica poznatih američkih biciklista, Levi Leipheimer i Dave Zabriskie, još se nisu oglasili. Armstrong je više puta prozvan zbog dopingiranja, ali mu nikada ništa nije dokazano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:39