BOMBA IZ AUSTRIJE

Lino Červar podnio ostavku!

'Mago di Umago' odradit će turnir u Austriji do kraja, a nakon prvenstva 'diže sidro'
Graz, 210110.Austrija je domacin EURO 2010 u rukometu od 19-31 01.10. U Grazu igra skupina A, gdje nastupaju reprezentacije Norveske, Ukrajine, Rusije i Hrvatske. Utakmica 2. kolo Hrvatska - Ukrajina.Na slici: Izbornik Lino Cervar.Foto: Nenad Dugi / Cropix
 Nenad Dugi / CROPIX

BEČ - Lino Červar izazvao je pravi šok u Beču najavom kako odlazi s kormila rukometne reprezentacije nakon završetka Eura. Učinio je to u najgore vrijeme, uoči ključne utakmice s Dancima koja odlučuje o plasmanu u polufinale turnira.

Beškerova riječ dana: OSTAVKA

- Molim vas da sve točno prenesete. Ovo je moja službena izjava: Najavljujem odlazak s izborničkog mjesta iako mi je ugovor valjan do ljeta ove godine. Vodit ću momčad do kraja turnira, a onda odlazim. Jedan od razloga je i što u mojoj okolini postoji veliki otpor i nerazumijevanje prema mojem projektu stvaranja mlade momčadi za OI u Londonu 2012. Preko toga ne mogu prijeći. Evidentan je otpor prema promjenama u reprezentaciji kao što je evidentan otpor prema promjenama u cijelom hrvatskom društvu (?!).

Smireni je izbornik (da li uskoro zaista i bivši?) najprije novinarima dao najavu utakmice s Danskom u kojoj je najavio borbu do posljednje minute za deveto polufinale u 10 velikih natjecanja, a zatim je na kraju revoltiran „kovertirao ostavku“. Iako bi se u sličnim situacijama mogla očekivati velika nervoza pa čak i bijes, Červar je bio smiren, a tako je i nastavio:

- I pored činjenice što u pet utakmica mlada momčad nije poražena, stalno se piše i govori o lošoj igri. Umjesto da nas se podrži u olimpijskom projektu, u projektu ulaganja u mlade igrače, da im se da više prostora, stvara se klima kritičkog stava prema ovim dobrim namjerama. Uz toliko mržnje, zavisti, netoleracije, nepovjerenja i nepoštivanja, ja naprosto više ne mogu raditi.

Červarovo je izlaganje bilo i nešto duže, pričao je o tome kako je njegov projekt nužan za dobrobit hrvatskog rukometa, no u zaključku je dodao kako mu se kao logični čin nameće potreba da Hrvatski rukometni savez za sljedeći ciklus natjecanja izabere novog izbornika.

Nakon toga, izbornik se tiho povukao, bez pompe i visokih tonova.

Teško je za povjerovati da se je izbornik koji je Hrvatskoj donio toliko odličja, povukao zbog tako banalnog razloga i baš u najgore vrijeme.

U sedam godina odveo 'Kauboje' do dva zlata i tri srebra

Lino Červar preuzeo je hrvatsku reprezentaciju 2002. godine, a 'Kauboje' je u tih sedam godina odveo do dva zlata (SP u Portugalu 2003. i OI u Ateni 2004.) i tri srebra (SP u Tunisu 2005., EP u Norveškoj 2008. i SP u Hrvatskoj 2009.).

Nakon što napusti kormilo Hrvatske, Červar će se moći potpuno posvetiti radu u skopskom Metalurgu koji je preuzeo prošloga ljeta. (mb)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:52