NA KORAK DO RAJA

Utakmica desetljeća: Duža klupa i suci spasili Kiel!

Momčad koja vrijedi tri milijuna eura držala je na konopcima trostruko skuplju momčad
 Nenad Dugi / CROPIX

- Ako i izgubimo, mi možemo biti pobjednici - rekao je trener Slavko Goluža u najavi prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv Kiela.

Najveći rezultat

Mnogi će reći - kakva floskula, trenersko prodavanje magle. Nije tu riječ o Goluži, takav je uobičajen pristup većine trenera, ne samo rukometnih. No, činjenica je, bio je Goluža pravi prorok. Nije Zagreb pobijedio, a trebao je. Nije ni “izgubio i pobijedio”, kako je to doslovno rekao Goluža. CO Zagreb je remizirao (31-31), ali je pobijedio!

- To je jedan od najvećih rezultata koje je neki hrvatski sportski kolektiv ostvario posljednjih godina. To je kao da je moj Dinamo remizirao s Barcelonom - rekao je tijekom subotnje večeri nogometni kroničar Tomislav Židak koji je, jednim okom na jednom ekranu pratio El Clásico, Messija i Ronalda, a drugim Balića & Co. na drugom.

Da su i Goluža i Židak bili u pravu, moglo se osvjedočiti više od 10 tisuća ljudi u Areni kao i milijunski TV auditorij. Kiel je bio na koljenima, CO Zagreb je od minusa od šest pogodaka došao na prednost od sedam razlike. Prepolovljena hrvatska rukometna reprezentacija, baš to je trenutačno CO Zagreb, imala je u šahu, držala je na konopcima najbolju svjetsku momčad koju će teško bilo tko zaustaviti na putu prema trećem naslovu prvaka Europe.

Bilo je to nerealno

- Bilo je to pomalo nerealno, kratko je nakon utakmice zaključio Ivano Balić koji je odigrao vrhunsku utakmicu. No, ne treba ovdje isticati Balićevu odličnu partiju zato što su takve odigrali i Marin Šego, koji je zasjenio velikog Omeyera, Zlatko Horvat, David Špiler... Ma, srce su na terenu ostavili baš svi, uključujući i “malog” Lovru Šprema koji je u ulozi prednjeg u obrani zaustavio napade Kiela baš kao njegov brat Goran u najboljim danima... Istina je, imati sedam razlike protiv dream teama, protiv “reprezentacije svijeta”, i to nakon minusa od šest razlike... To zaista graniči sa svijetom znanstvene fantastike, a imali smo tome čast svjedočiti.

Od činjenica se ne smije bježati, remi na domaćem terenu rezultat je koji u uzvratu za sedam dana u Kielu ne obećava ništa dobro. Kiel je praktično izvadio vizu za Final Four u Kölnu. No, isto smo govorili, pisali, komentirali uoči gostovanja hrvatskog prvaka u skupini u Barceloni. A Zagreb je tada u Palau Blaugrana slavio s jednim pogotkom razlike.

- Nećete me navući na komentiranje o sucima. Jednom sam to napravio i više neću - komentirao je Slavko Goluža upit o tome kako su litavski suci Mazeika i Mindaugas u završnici doteglili njemački brod do sigurne luke. Još u izborničkoj ulozi Goluža je sam sebi rekao da neće komentirati suđenje. I bolje da je tako, no zato to smijemo mi.

Suci pomogli Kielu

Da, Mazeika i Mindaugas pomogli su Kielu u nekoliko spornih situacija, naljutili Zagrebove igrače, narušili im koncentraciju. Nisu bili klasični “plaćeni ubojice”, no učinili su to suptilno i profesionalno. Pobogu, kakav bi to bio Final Four u Kölnu bez ijedne njemačke momčadi. Posebno nakon što je Ademar Venija Loserta u prvoj utakmici zgazio berlinski Füchse (Špoljarić i Ninčević) rezultatom 34-23.

Goluža je zanemario suce, s pravom je zadovoljan izvedbom svoje momčadi. No, opet se oglasio, a tko bi drugi, Zoran Gobac. Iz uloge predsjednika Odbora za hitnost najavio je da će poslati pismo žalbu EHF-u u kojem će se tražiti izuzeće litavskog sudačkog para.

Naravno, iskustvo govori da time neće ništa postići, možda će tek navući gnjev najviših rukometnih “struktura”.

Na stranu zločesti Litavci, ili unatoč njima, zagrebački su rukometaši kreirali pravo malo sportsko čudo. Momčad koja vrijedi tri milijuna eura držala je na konopcima trostruko skuplju momčad.

Kapetan Zlatko Horvat bio je, kao i uvijek, realan: - Presudila je duža klupa...

David i Golijat

Istina je, Kiel u momčadi ima 14 gotovo jednako jakih pojedinaca. Po dva na svakoj poziciji, koje se može po volji rotirati. A Zagreb?! Muku muči i s ovim potplaćenim kadrom.

I zato - još jednom: Ovo je kao da je Dinamo remizirao s Messijem i Barcelonom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:43