IZGUBIO BITKU

VIDEO Preminuo legendarni Iztok Puc. 'Bio je jedan od najvećih u povijesti!'

Samo godinu dana nakon što nas je napustio ‘Kljun’, ista bolest odnijela je još jednog velikana
 CROPIX

Nakon kratkotrajne i teške bolesti preminuo je u SAD-u proslavljeni hrvatski olimpionik Iztok Puc. Iztok je s rukometnom reprezentacijom, predvođenom Velimirom Kljaićem, osvojio prvo hrvatsko olimpijsko zlato u Ateni 1996.

Samo godinu dana nakon što nas je napustio legendarni ‘Kljun’, ista opaka bolest odnijela je još jednog sportskog velikana iz iste pobjedničke generacije.

Tužna vijest pogodina je sve hrvatske ljubitelje rukometa i sporta, Iztok je podlegao bolesti samo dva dana uoči velike utakmice Zagreba i Barcelone s koje je cjelokupni prihod treba ići u svrhu Iztokova liječenja.

Puc je s hrvatskom reprezentacijom osvojio zlato na Olimpijskim Igrama 1996. u Atlanti, broncu na Europskom prvenstvu 1994. u Portugalu i srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995.

S Jugoslavijom je osvojio olimpijsku broncu 1988. u Seoulu.

On je jedini rukometaš na svijetu koji je na olimpijskim igrama nastupio za tri reprezentacije - jugoslavensku, hrvatsku i slovensku.

Hrvatski rukometni savez izrazio je u četvrtak sućut obitelji Puc ističući kako je to veliki gubitak za čitav rukometni svijet.

Puc je karijeru započeo u Šoštanju, a najveće klupske uspjehe ostvario je u dresu Zagreba, s kojim dva puta bio prvak Europe, a posebno ćemo pamtiti njegov pogodak njemačkom Wallauu u finalu Lige prvaka. Tijekom klupske karijere igrao je još i za Borac iz Banja Luke, Celje i ljubljanske Prule.

Na 60. obljetnici Slovenskog rukometnog saveza izabran za najboljega lijevog vanjskog igrača u povijesti slovenskog rukometa.

Nakon završetka igračke karijere posvetio se teniskoj karijeri sina Boruta i uglavnom je bio s njim i suprugom u SAD-u. Tamo je i prvi puta ovog proljeća zamijetio znakove opake bolesti, rak se sa pluća proširio na jetra i Iztok Puc je nažalost izgubio tu posljednju i najtežu utakmicu, priopćio je HRS.

Danas u podne održana je i press konferencija za novinare povodom utakmice Lige prvaka između Zagreba i Barcelone koja je na rasporedu u subotu, ali ipak glavna tema razgovora bila je tužna vijest o Iztoku Pucu koji je sinoć izgubio bitku s rakom. Valja napomenuti kako je pressica započela minutom šutnje.

- Teško je naći riječi zahvale Iztoku, bio je među najboljim rukometaša s ovih prostorima. Naša humanitarna akcija za pomoć obitelji pokojnog Puca i dalje traje. Želio bih da popunimo Arenu protiv Barcelone, te da im što više pomognemo - rekao je direktor, Bartol Kaleb.

- Iztok je odrastao u ovom klubu, moramo mu se zahvaliti na svemu što je dao za rukomet i CO Zagreb. S njim smo napravili veliki iskorak. Dva puta smo bili prvaci Europe, s reprezentacijom je bio treći u Portugalu, drugi na Islandu na SP-u, a definitivna najsvjetlija točka u karijeri bilo mu je osvojeno zlato na OI. On je jedan od najvećih rukometaša u povijesti - kazao je Zoran Gobac te dodao:

- Izrazio je želju da bude kremiran, dio da se pospe u Novalji, a dio s majkom. Htio bih da damo sve od sebe da ga dostojanstveno ispratimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 09:56