KVALIFIKACIJE ZA EURO

FOTO: DOMINANTNA HRVATSKA RAZBILA BUGARSKU Čačić nije mogao poželjeti bolji debi na klupi Vatrenih!

Ante Čačić je u prvom nastupu podignuo na noge posustalu nacionalnu momčad, glatko pobijedio Bugarsku i zadržao izglede za izravan plasman na Euro 2016
 CROPIX

Ante Čačić probudio je uspavanu reprezentaciju koja je lako slomila otpor nedoraslih Bugara te zadržala izglede za izravan plasman u Francusku. "Vatreni" idu po pobjedu na Maltu i čekaju asistenciju "azzurra" protiv Norveške.

Avetinjska atmosfera praznog Maksimira i vrlo dobar nogomet obilježili su izborničku inauguraciju Ante Čačića, koji je u prvom nastupu podignuo na noge posustalu nacionalnu momčad, glatko pobijedio Bugarsku i zadržao izglede za izravan plasman na Euro 2016. Uz malo veći osmijeh sreće i više koncentracije napadača već u prvom poluvremenu gledali bismo nogometno uprizorenje "rasturanja bugarske skupštine", ali i ovako je dojam bio više nego solidan.

Brzi gol za samopouzdanje

Ako su uopće brusili moral za ovu akciju, Bugari su se vratili u poznato defetističko raspoloženje već poslije prvog napada "vatrenih". Vratar Mitrev visoko je dignuo obranu koja je odlučila pecati u zamku zaleđa hrvatske napadače, kada je Luka Modrić dubinskom loptom u raskoraku uhvatio suparničke stopere. Ivan Perišić je u idealnom tajmingu utrčao iza njihovih leđa, prihvatio loptu i rutinski sa 6-7 metara matirao nemoćnog golmana.

Brzi gol stigao je kao injekcija samopouzdanja Čačićevoj momčadi koja je u nastavku meča zgrabila utakmicu za ovratnik i počela sve agresivnije stezati obruč oko gostujućeg kaznenog prostora. Gledali smo brzu igru i usput slušali glasne Čačićeve instrukije da se igra sa samo dva dodira. Opasni su "vatreni" bili iz kontinuiranog napada, ali opasnost su jednako uspješno sijali i u prekidima koje je izvodio Ivan Rakitić.

Nikola Kalinić i Josip Pivarić su utrčali u priču iz drugog plana nakon što kod Nike Kovača nisu mogli primirisati sastavu, ali vrlo solidno su odradili povjerene im role. Kalinić je terorizirao bugarske stopere, ulazio u prilike i asistirao, a Pivarić se bez respekta spuštao prema korner crti i igrao agilnije od Srne na desnoj strani terena.

Dobru partiju Kalinić u prvom dijelu nije stigao okruniti golom, ali se istaknuo suptilnom asistencijom za gol koji će potpuno razoružati Bugare. Igrala se 42. minuta kada se Rakitić s loptom u posjedu spustio prema kazenom prostoru pa na 15 metara od gola pronašao utrčalog Kalinića. Uslijedio je rafinirani potez haklera, lopta ostavljena petom za natrčalog Rakitića koji je lako pogodio mrežu sa desetak metara.

U međuvremenu su Bugari bili djeca sreće, grogirani su u strahu čekali porciju i pritom su čak aktivno sudjelovali u napadačkim pokušajima "vatrenih". Tako je u 25. minuti stoper Terzijev autorizirao potez dana za Eurosportovu "Watts" rubriku kada je loptu sa pet metara, u pokušaju izbacivanja u korner, divljački zakucao u vratnicu vlastitog vratara. Za nagradu je na poluvremenu ostao u svlačionici, ali niti zamjenski igrač Ivanov nije mogao pokrpati rupičastu obranu.

Kalinić nagrađen golom

Sinopsis utakmice u kojoj su Bugari imali jedan ozbiljan pokušaj prema Subašiću ( Tonev s distance zagrijao našeg vratara) nije se mijenjao niti u nastavku. Bila je to vožnja jednosmjernom ulicom unatoč podatku da je Luka Modrić ostao u kabini i prepustio svoje mjesto Badelju. Hrvatska je diktirala tempo i prijetila Mitrevu, dok su inferiorni igrači Ivajla Peteva predstavu odradili kao nijemi statisti bez ozbilne napadačke ambicije. Na koncu je odlični Nikola Kalinić za lijepu partiju nagrađen pogotkom u završnici meča. Perišić se probio lijevim bokom i isporučio centaršut na drugu vratnicu, a Kalinić hladnokrvno pričekao loptu i ugurao je iza crte.

HRVATSKA - BUGARSKA 3-0 (Perišić 2, Rakitić 43, Kalinić 81)

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić 6,5, Srna 6,5, Ćorluka 6,5, Vida 6,5, Pivarić 7, Modrić 7 (od 46. Badelj 6,5), Kovačić 6,5, Perišić 7,5, Rakitić 7, Pjaca 6,5 (od 60. Čop -), Kalinić 7,5

Izbornik: Ante Čačić

Bugarska (4-4-2): Mitrev 5,5 - S. Popov 5, Terziev 5 (od 46. Ivanov), Aleksandrov 5, Ž. Milanov 5 - Nedelev 5 (od 46. G. Milanov 5), Slavčev 5, Zlatinski 5,5, Tonev 5,5 - I. Popov 5 (od 71. Aleksandrov -), Rangelov 5

Izbornik: Ivajlo Petev

Strijelci: 1-0 - Perišić (2, as. Modrić), 2-0 - Rakitić (42, as. Kalinić), 3-0 - Kalinić (81, as. Perišić)

Žuti kartoni. Perišić

Crveni kartoni: Čop (86, grub prekršaj)

Igrač utakmice: Ivan Perišić

Skupina H

HRVATSKA - Bugarska 3-0

Norveška - Malta 2-0

Azerbajdžan - Italija 1-3

Ljestvica:

1. Italija 9 6 3 0 14:6 21

2. Norveška 9 6 1 2 12:8 19

3. HRVATSKA 9 5 3 1 19:5 17 (- 1 bod)

4. Bugarska 9 2 2 5 7:12 8

5. Azerbajdžan 9 1 3 5 7:16 6

6. Malta 9 0 2 7 3:15 2

Prijenos uživo!

Kraj utakmice i pobjeda Hrvatske! Nada u izravni plasman na EURO živi i dalje!

89. minuta - Crveni karton za Čopa zbog starta na Popovu. Malo prestrogo za isključenje po našem mišljenju.

86. minuta - Izlazi odlični Kalinić, ulazi Kramarić!

81. minuta - GOOOL!! Napokon je ušlo i Kaliniću! Perišić je ubacio s lijeve strane na drugu vratnicu, točno pred samu crtu gola, a Kalinić loptu nogom gura u mrežu!

78. minuta - Nema sreće Kalinić! Pucao je u padu s deset metara, ali obrambeni igrač Bugarske skreće udarac u zadnji trenutak!

73. minuta - Smirila se igra na terenu, Hrvatska sigurno ide prema pobjedi.

72. minuta - Izlazi Popov, ulazi Aleksandrov za Bugarsku.

60. minuta - Izlazi Pjaca, ulazi povratnik u reprezentaciju Duje Čop!

55. minuta - Odlična akcija Hrvatske! Pjaca je dodao loptu za Perišića koji s desne strane ruba kaznenog prostora prosljeđuje loptu Kaliniću. Nikola je pucao iz prve s 16 metara, ali malo pokraj vratnice!

53. minuta - Nakon odličnog ubačaja Pivarića Kalinić glavom puca ravno u vratara Bugarske.

50. minuta - Popov je pucao s ruba šesnaesterca, ali srećom pokraj vratnice.

46. minuta - Kod Hrvatske je Badelj zamijenio Modrića. Bugarski izbornik izvadio je Terzieva i Nedelava, a ušli su Ivanov i Milanov.

Poluvrijeme: Na praznom Maksimiru, u turobnoj, kišom nalivenoj atmosferi, Hrvatska je zasijala u prvom dijelu. Sjajno igraju Vatreni protiv evidentno slabijeg suparnika te su dominaciju naplatili s dva gola. S obzirom na pokazanu igru i mnogobrojne šanse, moglo je biti i duplo više. Dobar početak za Čačića, nema što.

43. minuta - GOOOL!! Hrvatska vodi 2-0 nakon krasne akcije! Rakitić je potegnuo loptu, na rubu šesnaesterca je dodao Kaliniću koji je majstorskom petom vraća. Ivan je povratnu loptu prizemnim udarcem poslao pokraj Mitreva u mrežu!

38. minuta - Malo se umirila utakmica, ali je Hrvatska po kišnom vremenu i dalje dominantna na terenu. Čini se da je drugi gol Vatrenih tek pitanje vremena...

25. minuta - Kakve šanse za Hrvatsku! Prvo je Pjaca nakon kombinacije s Modrićem pogodio Mitreva pa je domaći stoper Terziev pogodio prečku pokušavši izbaciti loptu, da bi Kalinić sve zaključio promašajem s desne strane!

17. minuta - Vida je zabio na dodavanje Rakitića, ali je označeno, opravdano, zaleđe.

13. minuta - Odličan udarac Rakitića! Ivan je na dodavanje Srne iz prve pucao s 16 metara, ali preko grede.

5. minuta - Sjajan početak motivirane Hrvatske koja je već dvaput bila u prilici povećati vodstvo!

2. minuta - GOOOL!! Kovačić je izveo slobodni udarac na lijevoj strani, lopta je došla do Modrića koji je genijalnim dodavanjem šalje preko bugarske obrane za Perišića. Ivan pak kroz noge Mitreva šalje loptu u mrežu!

1. minuta - Malo je reći da je atmosfera na praznom Maksimiru depresivna.

Utakmica je počela!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:38