BURNA RASPRAVA U SABORU

'PRESTANITE DOBACIVATI!' Šuker zaradio opomenu od Stazića zbog svađe s Marasom

ZAGREB - Zbog neprestanog dobacivanja iz klupe na izlaganje ministra obrta i poduzetništva Gordana Marasa, HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker zaradio je jutros na početku saborske sjednice opomenu predsjedavajućeg Nenada Stazića.

U Saboru već drugi dan traje rasprava o prijedlogu Zakona o obrtu na kojeg oporba ima niz primjedbi. Upravo je Šuker oštro kritizirao Vladu zbog problema u kojem se našlo hrvatsko obrtništvo, ali i predloženih odredbi u novom zakonu.

- Da li je ovaj zakon stvarni problem hrvatskog obrtništva ili su problemi hrvatskog obrtništva negdje sasvim drugdje i gdje je Vlada mogla itekako više učiniti. Osnovni problem obrtništva je sigurno nestanak velikih sustava na koje je većina hrvatskih obrtnika bila vezana. Zar stvarno mislite da povećanje stope PDV-a sa 23 na 25 posto nije mnoge uslužne djelatnosti praktički bacilo na koljeno? Zar stvarno mislite da povećanje cijene struje, plina, grijanja..., ne utječe na obrtnike? – iznio je Šuker koji tvrdi kako mnoge stvari u zakonu nisu pozitivne kao što ih Vlada želi prikazati.

- Mogućnost da se nakon gašenja obrta prijave na burzu je naprosto uvođenje novog nameta obrtnicima ako hoće ostvariti novo pravo. To je jasno ko dan. To da se obrt može prenijeti za života je jako lijepo napisano. Isto kao što je Zakonom o trgovačkim društvima i obrtom bilo definirano kad obrt prelazi u trgovačko društvo, pa na kraju su ljudi morali plaćati poreze – naveo je Šuker čije su primjedbe na tragu onih Hrvatke obrtničke komore. Stoga se HDZ protivi i tome da se Zakonom određuje komorski doprinos umjesto da to radi HOK samostalno kao do sada.

- Kaj mi imamo stvarno veće saznanje i spoznaje na temelju dva, tri papira od obrtnika koji sudjeluju u tome i koji su neposredno zainteresirani koju će uslugu dobiti o svemu tome skupa – kaže Šuker.

Odmah mu je odgovorio ministar Maras koji je podsjetio da je Vlada podigla prag za ulazak u sustav PDV-a sa 80 na 230 tisuća kuna.

- I time 25 tisuća hrvatskih obrtnika isključila da nemaju taj namet i da nemaju taj dug koji ih opterećuje u vremenima kada ne mogu naplatiti svoje usluge. Osim toga Vlada je napravila i to da 20 tisuća hrvatskih ugostitelja PDV više nema 25 nego 10 posto. U prvoj godini mandata odmah smo krenuli u smanjenje parafiskalnih nameta. Znači, Vlada je puno napravila za obrtnike. A vaša je Vlada, podsjetiti ću Vas, ostavila 45 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja – uzvratio je Maras.

HDZ-ovca Šukera to je posebno naljutilo pa je glasno negodovao iz klupe na što ga je predsjedavajući Stazić upozorio da to ne čini.

Maras je izvukao i primjer obitelji Vukić iz Zadra.

- Jel znate li koliko je samo kamata narasla od '97.godine, a u međuvremenu ste i Vi bili ministar 7 godina? Dug im je narastao sa 92 na 288 tisuća kuna. Mogli ste donijeti zakon koji bi toj obitelji omogućio da u obročnim otplatama otplati svoj dug, a ne da joj se 8 godina kamate na kamate zaračunavaju. Znači problem je kad ne činite – naglasio je Maras.

Šuker nije prestao dobacivati pa mu je Stazić izrekao opomenu. I zaprijetio da će mu oduzeti pravo na raspravu o ovoj točki ako nastavi s dobacivanjima iz klupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19