PRIMJEDBE BIVŠE MINISTRICE

'NA ZAKONSKI PRIJEDLOG PODNIJET ĆU 14 AMANDMANA' Mirela Holy i dalje protiv Zakona o zaštiti prirode

Zagreb, 080612.Republike Austrije.Ministarstvo zastite okolisa.Press konferencija smijenjene ministrice Mirele Holy na kojoj je govorila o aktualnoj temi njene smjene.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - SDP-ova zastupnica Mirela Holy i dalje je protiv Vlade odnosno prijedloga Zakona o zaštiti prirode. Potvrdila je to i danas na sjednici saborskog odbora za zaštitu okoliša kada je, za razliku od svojih stranačkih kolega koji su podržali prijedlog, ona glasala suzdržano. Zbog toga matični odbor nije mogao niti zauzeti stajalište oko tog zakona jer je pet glasova bilo za, četiri protiv i jedan suzdržan.

Holy će, najavila je, na zakonski prijedlog podnijeti 14 amandmana, od čega se polovica odnosi na osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Bivša ministrica zaštite okoliša smatra naime, kako se zakonom treba propisati osnivanje krovne Agencije koja bi upravljala svim nacionalnim parkovima, a ne da kao dosad imamo 19 takvih ustanova.

- SDP je dok je bio u oprobi predlagao reformu zaštite okoliša te smo se opredjelili i za osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Na taj način bi se naime, formirao financijski instrument koji je nužan ako se želi realizirati Strategija i Akcijski plan zaštite okoliša. Sada se oni provode u samo 10 posto jer nema nema novca. S postojećim sustavom upravljanja nacionalnim parkovima nećemo ga niti imati. Što znači da niti ovaj zakon neće biti provediv – objasnila je Holy. Međutim njezin stranački kolega i resorni ministar Mihael Zmajlović jasno je protiv ideje da se osnivanje NPA regulira zakonom.

- Svi se slažemo da sustav upravljanja nacionalnim parkovima treba unaprijediti. Ali postojeći sustav nije nakaradan, treba ga poboljšati ili ići u reorganizaciju. Stručna analiza će pokazati je li kvalitetnije upravljati nacionalnim parkovima kroz jednu ustvanovu ili kroz 19. Ja nisam sklon tome da srljamo u to bez ikakve stručne analize, a samo zato jer smo se sjetili lijepog naziva agencije. Sada unijeti u zakon da ćemo osnovati Nacionalnu agenciju bez da znamo kako bi to sve izgledalo je srljanje u rizik da postojeći sustav bude još gori – uzvratio je ministar Zmajlović.

I šef Odbora HDZ-ovac Branko Bačić međutim smatra kako je nedopustvo da Vlada uredbom odlučuje o na koji će se način upravljati nacionalnim parkovima.

- Vlada ostavlja mogućnost da sama uređuje hoćemo li imati jednu ustanovu za upravljanje nacionalnim parkovima ili više. To treba odrediti Sabor, a Vlada onda uredbom može uređivati dalje – kaže Bačić.

- Unatoč tome što je Zakon o zaštiti prirode u saborskoj proceduri kroz dva čitanja, i dalje postoje mnoge primjedbe na njegov konačni prijedlog koje su uputile razne udruge i stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:06