A PLACE TO BURY STRANGERS

Koketni noise pod strobo svjetlima

Ako je Brooklyn središte glazbenih ideja u novom mileniju, onda među njegove perjanice kao što su MGMT, TV on the Radio ili Grizzly Bear svakako moramo uvrstiti i A Place to Bury Strangers, možda i najvažnije ime od svih koje je organizator Lynx Lynx Music dosad doveo u Hrvatsku.

Zavodljivo, nakrcano feedbackom i gotovo nevidljivo - tako bi se ukratko mogao opisati njihov subotnji koncert održan pred ispunjenom Močvarom. Unatoč imenu, u pitanju je vrlo prijemčiv bend, koji svoj zvuk stvara kombinacijom čvrstih gitarskih rifova i noise rocka kojima, zahvaljujući prvenstveno catchy melodijama o nesretnim ljubavima tekstopisca Olivera Ackermanna, ne nedostaje ni pop-faktor.

Noćna mora fotografa

Osvijetlivši stage tek oskudnim svjetlom koje je dolazilo s projektora, bend je uronio Močvaru u totalni mrak; drugim riječima pretvorili su stage u noćnu moru svih fotografa, kojima su posao dodatno otežavala česta stroboskopska svjetla.

Ackermann je, inače, vlasnik firme Death By Audio koje se bavi proizvodnjom gitarskih efekata (njegove pedale koriste i Trent Reznor i Kevin Shields), pa stoga ne čudi njihovo obilno korištenje. Ipak, slojevi gitarskog feedbacka i programiranih elektronskih ritmova koji su se probijali kroz gustu dimnu zavjesu ostavili su dovoljno mjesta i za pop-koketeriju, kao što je bio slučaj s pjesmom “Keep Slipping Away”, koju bismo komotno mogli pripisati i braći Reid, tj. njihovom primarnom utjecaju, The Jesus and Mary Chain.

Obrade Dead Moona

S obzirom na to da se turneja nazvana “Strange Moon” odnosi na istoimeni EP s obradama Dead Moona, našao se tu i jedan cover benda iz Portlanda, a u setu od svega sat vremena bilo je šteta makar i nakratko otići do šanka ili WC-a jer se svaka sekunda ovog izvrsnog koncerta doimala dragocjenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:59