NOVI ZAPLET

Kralju Hypo Leasinga bombu bacili pod auto zbog veze s lijepom svodnicom?

Drago Vidaković je u ljubavnoj vezi s Marikom Tomljanović Kiprianovski koja je prije nekoliko mjeseci uvjetno osuđena kao organizatorica elitne prostitucije

Nakon što je u noći s petka na subotu ispred kuće Drage Vidakovića, bivšega čelnika Hypo Leasing Kroatiena te USKOK-ova svjedoka na suđenju Ivi Sanaderu, bačena ručna bomba koja nije eksplodirala, policija razrađuje niz hipoteza o tome tko bi iza te prijetnje kontroverznome bankaru mogao stajati.

Bomba nije trebala ubiti Vidakovića, ali je trebala uništiti njegov parkirani Audi, a samo zahvaljujući kvaru nije se aktivirala. Upravo zbog toga policija je zaključila da je cilj bombaša bio iz nekog razloga zaplašiti Vidakovića. Zbog njegovih poslovnih angažmana, ali i zaista impresivnoga kruga privatnih poznanstava, policiji je teško izdvojiti koji bi mogao biti motiv bombaša.

Poslovna suradnja

Od povezivanja bombe s Vidakovićevim svjedočkim angažmanom na suđenju Sanaderu, što je najmanje vjerojatna hipoteza, policiju više zanima čitav niz osoba i tvrtki s kojima je Vidaković ostvarivao poslovnu suradnju dok je čitavo desetljeće bio na čelu hrvatskoga Hypo Leasinga.

Naime, kako je utvrdila revizija pokrenuta zbog afere Hypo u Austriji, pojavile su se sumnje da je Hypo Leasing Kroatien zapravo služio kao bankomat nizu skupina i pojedinaca na području Hrvatske, a od kojih se neki povezuju s politikom, a neki i s kriminalnim miljeom.

Upravo nova Uprava Hypo Leasing Kroatiena prijavila je Vidakovića Državnom odvjetništvu zbog slučajeva koji su trenutačno predmet istrage na zagrebačkome Županijskome sudu , gdje je osumnjičen s nekoliko drugih članova bivše Uprave da je odobravao velike isplate njima samima, odnosno, jednostavnije - da su iz Hypo Leasinga izvlačili novac. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za štetu od oko 18 milijuna kuna.

Fiktivne usluge?

No, riječ je o samo malome dijelu iznosa koji je HLK isplaćivao u Vidakovićevo vrijeme raznim tvrtkama i ljudima u RH, a koje isplate su prema nalazima revizije zapravo značile gubitak za austrijsku banku budući da je opravdanost tih isplata zapravo jako upitna. Ili je riječ o fiktivnim uslugama, ili pak o kreditima koji su nedovoljno bili osigurani.

Policija također istražuje i Vidakovićev privatni život koji je također više nego osebujan. Naime, Vidaković je već više od godinu dana u vezi s Marikom Tomljanović Kiprianovski, lijepom djevojkom koja je prije nekoliko mjeseci osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog organiziranja elitne prostitucije, a što joj nije prva takva presuda.

Slučaj je zadobio golemu pozornost javnosti budući da su se među djevojkama koje su Marika, njezin poznanik, fizioterapeut Nebojša Perunović Pančo te Sara Sikirić podvodili spominjale i mnoge poznate cure s hrvatske estrade.

Također kao korisnici njihovih usluga spominjale su se poznate osobe iz hrvatskoga društvenog života: sportaši, političari, liječnici i suci. No, na kraju postupak je okončan nagodbom iz zatvorenih vrata: Pančo je dobio dvije godine zatvora, a Sara Sikirić uvjetnu kaznu, jednako kao i Marika Kiprianovski koja je u zasebnome postupku osuđena zbog podvođenja jedne bodybuilderice.

Ljubavna veza

Veza između kontroverznoga bivšega bankara, koji već neko vrijeme živi u Los Angelesu, te lijepe svodnice, potvrđeno nam je, u posljednje vrijeme prolazila je kroz burno razdoblje, tako da neke od zapleta koji su se Vidakoviću događali u ljubavnoj vezi policija sasvim ozbiljno razmatra kao mogući motiv napada na njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:38