JEZIVO

Čudno ponašanje mrava: Mnoge je uznemirila snimka na kojoj kruže oko jednog predmeta, evo što se događa

Možda je tome kumovao neki čudan zvuk ili miris, jer to su obično razlozi koji dovode do odvajanja

Ilustracija

 Stephen Dalton/Minden Pictures/Profimedia

Postoje životinjska ponašanja koja nam na prvi pogled mogu izgledati simpatično, potom neobično, a kad otkrijemo zašto se tako ponašaju, istovremeno nam je to jezivo i tužno. Tako nekako osjećali su se mnogi korisnici društvenih mreža na kojima je snimka mrava koji kruže oko zvučnika koji se nalazi na podu.

Što se zapravo dogodilo? Oni su se iz razloga koje samo oni znaju odvojili od glavne grupe koja traži hranu. Možda je tome kumovao neki čudan zvuk ili miris, jer to su obično razlozi koji dovode do odvajanja. Izgubili su feromonski trag i počeli slijediti jedan drugoga. Nažalost, nitko u toj grupi ne zna kuda zapravo treba ići, pa počinju kružiti oko nekog predmeta.

Taj se fenomen naziva spirala smrti. Taj naziv dolazi zbog onoga što će se dogodi na kraju tog kruženja - mravi će, nažalost, na kraju umrijeti od iscrpljenosti.

Ovo je ponašanje prvi put opisao 1921. godine William Beebe, koji je promatrao čudno ponašanje mrava i pokušavao shvatiti što se događa. No, nisu oni jedini koji se ovako ponašanju, jer se takve nemile situacije znaju dogoditi nekim vrstama gusjenica i riba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32