KOMENTAR

Muškarac se snimio na plaži s najvećim gušterom na svijetu: Snimka je fascinantna, ali...

Iako hodaju, plivaju i (u mlađoj dobi) se penju, zapravo nisu neki lovci

Varan, ilustracija

 Ethan Daniels/Alamy/Alamy/Profimedia

Mi smo među onim ljudima koji varane smatraju neodoljivim stvorenjima. Jasno nam je da ne dijele svi oduševljenje tim stvorovima, no čak je i nas iziritiralo oduševljenje čovjeka koji prilazi blizu ovim gušterima na jednoj plaži. Vidljivo je kako je pritom prilično oprezan, jer vrstu dobro poznaje i ne želi zadobiti ugriz ove velike životinje, no još je jednom nametnuo pitanje koliko bi se ljudi trebali približavati divljim životinjama.

Jedan, a potom i drugi varan su došli na plažu u potrazi za hranom. Iako hodaju, plivaju i (u mlađoj dobi) se penju, zapravo nisu neki lovci. U principu, ugrizu žrtvu i onda je slijede sve dok ne umre, pa je pojedu. Rado će zbog toga pojesti razne strvine koje naiđu, no ne treba ih podcjenjivati - za našu vrstu njihov ugriz, ako se bolnički ne tretira, može biti koban.

Stručnjaci diljem svijeta upozoravaju ljude da se, bez obzira na to koliko su im neka stvorenja simpatična ili fascinantna, drže podalje. Nekad smo opasnost mi njima, drugi put oni nama. Ova snimka, na kojoj čovjek oduševljeno uzvikuje i hoda za životinjom koja samo želi nešto u miru pojesti, je snimka koja nije trebala nastati. Dok je čovjek gleda, pomisli kako bi najbolje bilo da muškarac velikog gmaza jednostavno ostavi na miru.

Sjajno je vidjeti varana iz ovolike blizine, jasno, no životinju se ometa samo kako bi se napravio video koji će se podijeliti na društvenim mrežama. Ometati nekoga i riskirati život zbog nekoliko klikova? Je li vrijedno toga?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:16