LIFE LYNX

‘Risu Alojziju je ispala ogrlica, ako je pronađete, vratite je nama...‘

Snimljen je u šetnji bez modnog dodatka kojeg je nosio od 2020. godine kada je stigao iz Rumunjske

Alojzije prije nego je pušten na slobodu

 Life Lynx

Iz projekta Life Lynx objavili su kako ris Alojzije više ne nosi ogrlicu. Riječ je o telemetrijskoj ogrlici, koja je najvažnija metoda za praćenje kretanja, aktivnosti, reprodukcije i preživljavanja naših naseljenih risova. Nažalost, ogrlice se često kvare i rade kraće od planiranog vijeka trajanja baterije.

- No, s ogrlicom risa Alojzija smo imali sreću i radila je gotovo tri godine. Nakon što se potrošila baterija, ogrlica je otpala a Alojzije je snimljen u šetnji bez modnog dodatka kojeg je nosio od 2020. godine kada je stigao iz Rumunjske u Nacionalni park Paklenica.

Alojzije se nakon ispuštanja smjestio na južnom Velebitu, na području oko Svetog Roka i s pomoću ogrlice smo utvrdili da se tijekom proteklih godina kretao na području površine oko 440 kvadratnih kilometara. Područje i površina teritorija kojeg aktivno koristi su se mijenjali s vremenom, te je prosječna veličina teritorija kojeg je koristio tijekom jedne godine bila oko 230 km2.

Ako slučajno na južnom Velebitu naiđete na telemetrijsku ogrlicu – molimo pokupite ju i svakako nam javite - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:00