AKVARIJ PULA

Simpatična malena stvorenja žute boje oduševljavaju sve koji ih vide: Upoznajte zlatne meduze

Zanimljivo je da one prate kretanje sunčeve svjetlosti, jer žive u simbiozi s fotosintetskim algama
 Screenshot Facebook

Iz pulskog akvarija objavili su kako u njihovom novootvorenom jellylabu posjetitelji mogu vidjeti petnaestak različitih režnjaka, a među njima se definitivno ističe zlatna meduza (Mastigias papua). Odraslim životinjama tijelo je prozirno s nijansama žuto-zlatne boje, a na klobuku su vidljive čarobne bijele svjetlucave mrlje različitih veličina.

Zlatne meduze su rasprostranjene u Indo-pacifiku, a latinsko ime potječe od mjesta gdje su prvi put opisane, u Zapadnoj Papui. Naime, u otočnoj državi Palau nalazi se poznato Jezero meduza, u kojemu obitava na milijune malenih stvorenja ove vrste, pa je zbog toga nazvana u čast te zemlje.

Zanimljivo je da zlatne meduze prate kretanje sunčeve svjetlosti, jer žive u simbiozi s fotosintetskim algama, zooksantelama, koje procesom fotosinteze proizvode hranu.

- Budući da je ovo jezero izoliran ekosustav, njihove žarne stanice su se s vremenom znatno reducirale - poručili su iz pulskog akvarija i dodali kako su jako sretni što ova meduza živi u njihovim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:02