NEOBIČNO STVORENJE

Zanimljiv pronalazak na plaži u Crnoj Gori: ‘Ljudi, što je ovo, ima ih desetak naokolo...‘

Ova se vrsta brojčano povećava duž naše obale, a pomaže joj globalno zatopljenje

Ilustracija

 Brandon Cole/Nature Picture Library/Profimedia

Na prvi pogled neobična životinja snimljena je, kako njen autor navodi, u Budvi, na tamošnjoj Slovenskoj plaži. Više komada je pronašao na obali, pa je zamolio biologe da mu pomognu u identifikaciji. Ona je uskoro i stigla. Poznavatelji morskih stvorenja napisali su kako se radi o vatrenom crvu.

Ovu vrstu nalazimo po Atlantiku i u Sredozemlju, piše Goran Šafarek. U toplijim morima živi na koraljnim grebenima i hrani se koraljima. U nas živi na kamenom dnu, katkad na muljevitom, ili u livadama cvjetnicama. Hrani se sitnim organizmima poput koralja, rakova, ali je i strvinar pa se hrani uginulim ostacima riba i drugih organizama. Čest je na mjestima na kojima ribari odbacuju nekvalitetan i neželjen ulov. U doba razmnožavanja ženke vatrenog crva dolaze u plićak i počinju emitirati zelenkasti fosforescentni sjaj. To privlači mužjake koji odgovaraju na isti način. Kad se nađu zajedno, izlučuju spolne stanice te nastaje oplodnja.

Ova se vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno zatopljenje pomaže širenju vatrenog crva u Sredozemnom moru.

Nadalje, vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen. Za sve veći broj oštećenih zvjezdača u moru kriv je upravo ovaj predator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:20