RUŽNO PAČE

Znate li koje je ovo stvorenje? Kad odraste, pretvori se u pravu ljepoticu...

Efire se u vodenom stupcu samostalno hrane i postepeno razvijaju u odrasle jedinke
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su da skifopolipi njihove egzotične meduze, ljubičasto-prugaste morske koprive (Chrysaora colorata), upravo prolaze kroz proces strobilacije (jedan od tipova nespolnog razmnožavanja). Produkti strobilacije su brojne efire (slobodnoplivajuće ličinke meduza), kojih je u njihovom laboratoriju svakim danom sve više. Procijenili su da će se iz skifopolipa u strobilaciji razviti otprilike 1000 efira!

- Ako su uvjeti povoljni, spolno zrele meduze sudjeluju u masovnom razmnožavanju tijekom ljetnih mjeseci i time osiguravaju veliki broj potomaka. Iz oplođenih jajašaca razvijaju se ličinke planule, obrasle trepetljikavim izdancima koje koriste za plivanje u otvorenom moru dok ne pronađu idealan supstrat na morskome dnu za koji će se pričvrstiti. Planula se zatim razvija u polip, gubi trepetljikave izdanke te razvija usta i lovke okrenute prema površini.

Pri odgovarajućim uvjetima, skifopolip se izdužuje u tzv. strobilu koja proizvodi vlastite slobodnoplivajuće klonove (efire). Efire se u vodenom stupcu samostalno hrane i postepeno razvijaju u odrasle jedinke. Ljubičasto-prugastoj koprivi potrebno je 12 mjeseci da zaokruži svoj životni ciklus - pojasnili su.

image
Akvarij Pula
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:16