GOLEMA LEŠINA

Zastrašujuće stvorenje na plaži izbezumilo mještane: ‘Nisam nikad vidio ništa slično, kao divovski vanzemaljac...‘

Druga leđna peraja potvrđuje da je to golema psina. Rep životinje pun je kostiju, a da je kit, ondje bi bilo meso, rekao je stručnjak

Lešina goleme psine na plaži

 Screenshot/YouTube

Stephen Davies, 72-godišnji stanovnik New Brightona, 5. siječnja otišao je na uobičajeno jutarnje vježbanje u blizini rijeke Mersey na ušću Liverpool Baya u Ujedinjenom Kraljevstvu, kad je na pješčanoj obali primijetio ostatke golemog stvorenja - nije imao pojma što bi to moglo biti. Mještani su lešinu odmah prozvali "divovskim vanzemaljcem", neki su čak zaključili kako je to "Nessie iz New Brightona", no ispostavilo se kako je riječ o šest metara dugačkom morskom psu Cetorhinus maximusu (golemoj psini).

- Trčao sam po plaži i pomislio: ‘Što je to?!‘... Bilo je prilično veliko. Razgovarao sam s ribičem koji je rekao da je to bio veliki morski pas, za kojeg mislim da ovdje nije baš čest, ali očito ga je nanijela plima. Nikad nisam naišao na nešto slično - rekao je Davies za Liverpool Echo, a prenosi portal Science Alert.

Golema psina može narasti do 12 metara, a po veličini ga nadmašuje samo kitopsina (Rhincodon typus).

Iako izgledaju zastrašujuće, ovi nježni divovi zapravo nisu grabežljivci - naime, u svojim golemim ustima, koja mogu biti široka i do metar, skupljaju sićušni zooplankton.

Unatoč impresivnoj veličini, smatra se kako je 5. siječnja u New Brightonu pronađeno mladunče jedva upola manje od najveće duljine za svoju vrstu. Chris Cureton iz British Divers Marine Life Rescuea (BDMLR) nakon pregleda na mjestu događaja potvrdio je identitet životinje.

- Druga leđna peraja potvrđuje da je to golema psina. Rep životinje pun je kostiju, a da je kit, ondje bi bilo meso - objasnio je Cureton.

Ova vrsta obično se viđa tijekom ljetnih mjeseci duž obala jugozapadne Engleske, Walesa, otoka Man i zapadne Škotske. Zanimljivo je kako su znanstvenici tek nedavno otkrili da su goleme psine djelomično toplokrvne. Naime, satelitsko praćenje otkrilo je njihovu migraciju na velike udaljenosti zimi - neki se čak pojavljuju u blizini vulkanskih otoka Azora i Newfoundlanda, a pojedini ribari tvrde kako ih i dalje viđaju u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom zime, gdje oluje povremeno njihove strvine izbacuju na plaže. To je vjerojatno bio slučaj i 5. siječnja.

Goleme psine navedene su kao ugrožene na Crvenom popisu IUCN-a zbog prijetnje od pretjeranog izlova i slučajnog zapetljavanja u ribolovni pribor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:42