POPUT ZMIJE

Kraj broda pojavio se misteriozni bijeli div, stručnjaci oduševljeni: ‘Ovo je viđeno tek drugi put u povijesti!‘

Prvi put su viđeni 2003. godine, kad su njihovi ostatci bili nasukani na obalama, a tijekom 2015. godine uočene su i žive jedinke

Omurin kit

 Facebook/Kongkiat Kittiwatanawong

Najrjeđi kit na svijetu nedavno je snimljen tek po drugi put u povijesti u blizini obale Tajlanda. Grupa turista na charter brodu u blizini Phuketa primijetila je misteriozno bijelo stvorenje dok su bili na putovanju za proslavu Nove godine, prenosi Daily Mail.

Snimili su par Omurinih kitova koji su zajedno plivali u Andamanskom moru, a jedan od njih bio je potpuno bijele boje. Snimku su poslali dužnosnicima organizacije za očuvanje okoliša ThaiWhales, koja ju je početkom siječnja podijelila na društvenim mrežama.

- Ovo je revolucionarna vijest, prva takve vrste i uzbudljivo morsko otkriće - napisali su u opisu videa.

Prema Thonu Thamrongnawasawatu iz ThaiWhalesa, ovo je prvi put da je potpuno bijeli kit Omura uočen na Tajlandu. Pojava ovih kitova naknadno je prijavljena tajlandskom Odjelu za morske i obalne resurse, koji je pokrenuo potragu za jedinstvenom životinjom.

Nakon nekoliko dana potrage, dužnosnici su priopćili da ga nisu pronašli, ali uočili su najmanje još četiri kita Omura u tom području. Plivali su i hranili se u blizini otočja Phi Phi, Honeymoon Island i Coral Island.

Omurini kitovi posljednja su vrsta sisavaca koja je identificirana, tvrde stručnjaci iz Zaštite kitova i dupina. Prvi put su viđeni 2003. godine, kad su njihovi ostatci bili nasukani na obalama, a tijekom 2015. godine uočene su i žive jedinke.

Imaju dugačka i tanka tijela zbog čega izgledaju “poput zmije”, a leđna peraja im je mala i zakrivljena. Mogu narasti do 12 metara dužine i težiti do 20 tona, a zasad je primijećeno da najčešće borave u tropskim i toplim morima.

Poznato je iznimno malo informacija o Omurinim kitovima, stoga znanstvenici nisu sigurni kolika je njihova populacija i varijacije u izgledu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:33