BIOLOGINJA UPOZORAVA

‘Vlasnici pasa, evo što sve morate znati o zmijama kada šećete prirodom...‘

Premda se obično misli da se ove gmazove najviše viđa ljeti, to nije točno, jer je najviše susreta u proljeće

Poskok

 Ivana Grgic/Cropix

Biologinja Iva Čupić, čiji su glavni interesi pauci, gmazovi i vodozemci, objavila je na društvenim mrežama upozorenje vlasnicima pasa koji s njima odlaze u prirodu, ali i svima onima koji u ovo doba godine uživaju u boravku na otvorenom. Istaknula je kako ljeto nije vrijeme u kojem se susreće najviše zmija. Zapravo, kaže, tad je najmanja šansa da ćemo ih vidjeti, jer su one zbog vrućina u svojim skrovištima. No, proljeće je nešto sasvim drugo: temperature su im pogodne, izašle su iz zimskog mirovanja i dolazi sezona parenja.

- Ljudi (s psima) najčešće neplanirano susretnu zmije ujutro ili prijepodne. Glavni razlog je to što se zmije tada zagrijavaju, a ako su još hladne, sporije su i teže se brzo sklone s puta što im je prva i glavna linija obrane. Iznimka je crnokrpica (Telescopus fallax), koja je aktivna predvečer i noću, a nju je često moguće vidjeti u sumrak ljeti u priobalju. Ona ne predstavlja opasnost za pse - pojasnila je Iva.

Dodala je kako svakako treba spomenuti i poskoke. Oni su specifični po tome što se zadržavaju unutar malenog areala (često to bude isti kamen!) doživotno. Također najčešće zadržavaju svoju poziciju mirno i ne bježe s odabrane lokacije na kojoj se sunčaju dok pas/čovjek nije korak - dva od nje. Upravo radi toga i dolazi do najviše ugriza - poskok kasno bježi prilikom susreta kada osoba koja ga ne ugleda primjerice stavi ruku na njega ili ga znatiželjan pas krene njuškati.

- Poskok bira staništa kamenjara i suhozida i teško je uočljiv kada miruje. Na takvim je lokacijama na proljeće najbolje imati psa na povodcu (ili u naredbi uz sebe) čak i kada niste sigurni ima li poskoka na tom području - savjetuje Iva.

Na našem području je najčešći ugriz otrovnice kod pasa upravo ugriz poskoka, radi njihove široke rasprostranjenosti i lake dostupnosti (planinarske staze) tipova staništa na kojem se može naći.

- Kada se pas susretne sa zmijom, njezina obrana u obliku ugriza ne znači da je riječ o otrovnici! Velik broj neotrovnih zmija kod nas će se braniti na taj način ako nemaju priliku za bijeg. Zmiju koja je ugrizla psa (ili to pokušala) uvijek fotografirajte za identifikaciju, ali ne pokušavajte ubiti. Osim što je većina naših vrsta strogo zaštićena, upravo kod pokušaja ulova za identifikaciju/ubijanja i dođe do najviše ugriza čovjeka.

Generalno je teško predvidjeti gdje će se pas susresti sa zmijom u prirodi kada nije na povodcu, a mnogim psima je opoziv pored nečeg interesantnog težak i tu postoji puno prostora za grešku. Zato je korisno znati u koje vrijeme dana i koja godišnja doba pripaziti na to, kao i osnove o vrstama koje dolaze kod nas i na kojim područjima - poručuje Iva. koju se može pratiti na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:38